EKONOMİ

760 büyük şirkete vergi incelemesi

Yeni vergi paketi TBMM'den geçerken yeni dönemin ilk sinyali, Maliye'nin attığı adımla geldi. Maliye riskli gördüğü 760 büyük şirket ile sürekli zarar beyan eden 735 mükellefe vergi incelemesi başlattı.

Abone Ol

En düşük emekli aylığını 12 bin 500 liraya çıkaran yeni vergi paketi Meclis'ten geçti. 'Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi' almayı öngören düzenlemeler içeren paket, sürekli zarar beyan edenlerin önüne geçmek için şirketlere asgari vergi getiriyor. Yasayla vergi kaçırmanın cezası da ağırlaşırken Hazine ve Maliye Bakanlığı attığı adımla yeni dönemin ilk sinyalini verdi. Maliye yaptığı risk analizi yaptığı 2 bin 815 büyük şirketin yüzde 27'sine denk gelen 760 şirkete vergi incelemesi başlattı. Maliye ayrıca sürekli zarar beyan eden mükelleflerden büyüklüğü ve sektörüne göre beyanı riskli değerlendirilen öncelikle 735 mükellefi de incelemeye aldığını duyurdu.

DENETİM GENİŞLEYECEK

Maliye'nin açıklaması bazı şirketlerin milyarlar kazanıp vergi ödemediklerine ilişkin sosyal medyada belgelerinin paylaşılması üzerine geldi. Açıklamada "Mükelleflerimizin beyanlarının doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla Vergi Denetim Kurulumuzun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler neticesinde, 2 bin 815 büyük mükellefin halihazırda toplam yüzde 27'si nezdinde vergi incelemelerine devam edilmektedir. Bu oranın müteakip dönemde daha da artırılması planlanmaktadır" denildi.

KENDİLERİ AÇIKLASIN

Açıklamada "Ayrıca yine sürekli zarar beyan eden mükelleflerden büyüklüğü ve sektörüne göre beyanı riskli değerlendirilen öncelikle 735 mükellef nezdinde vergi incelemeleri yürütülmektedir. Vergi mahremiyeti nedeni ile bakanlık olarak mükellef bazında detaylı bilgi paylaşılması mümkün olmamakla birlikte, haberlere konu olan mükellefler arzu ederlerse kendileriyle ilgili açıklama yapabilirler" ifadesi kullanıldı.

ASGARİ VERGİ DÖNEMİ

Açıklamada Meclis'ten geçen pakete de dikkat çekilerek, sürekli zarar yazma döneminin son bulacağına da vurgu yapıldı. Açıklamada "Bu paket, kamuoyunda dile getirilen eleştirilere de kritik bir düzenleme ile yanıt vermektedir. Paketle birlikte, istisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükelleflere yurt içi asgari kurumlar vergisi getirilmektedir. Buna göre, kazançlarından istisna ve indirimler düşüldüğünde ödenecek vergisi çıkmayan mükellefler, bu indirimler düşülmeden önceki kurum kazançları üzerinden artık yüzde 10 oranında asgari vergi ödeyeceklerdir" denildi.

KAYIT DIŞI ÖNLENECEK

Vergide başlayan yeni döneme ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek da açıklama yaptı.

SÜREKLİ ZARAR YAZMAYA SON

Meclis'ten geçen düzenlemeyle ile asgari kurumlar vergisi getirildi. Kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10'undan aşağı olmayacak. Bu yolla sürekli zarar yazan şirketlerin önüne geçilerek 70 milyar kaynak sağlanacak.

Yap-İşlet-Devret Projeleri'nin kazançları üzerinden yüzde 30 kurumlar vergisi alınacak. Bu yöntemle ise 40 milyar kaynak Maliye'nin kasasına girecek.

Küresel şirketlere yüzde 15 asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi getirildi. Böylece 40 milyarlık ilave gelir etkisi olacak.

Kredi kartı, banka kartı, POS cihazını başkasına kullandıranlara özel usulsüzlük cezasının 3 katı ceza uygulanacak. Bu kapsamda bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon lirayı aşamayacak.

Vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılacak; günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarları tespit edilecek.

Altın, gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenler borsa rayici ile değerlenecek.

Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım gibi hizmetlerde KDV istisnası ve indirimi kaldırılacak.

Düzenlemeyle birlikte yurt dışına çıkış harcının kanunda yer alan tutarı 10 kat artırılarak 50 liradan 500 liraya çıkarılacak. Düzenlemeyle birlikte cumhurbaşkanına bu tutarı 3 kat arttırma yetkisi verilecek.