EKONOMİ

Altında yeni rekorlar! Yatırımcı ne yapmalı?

13 Eylül 2024 gram altın fiyatı 2807 TL ve ons altın 2570 dolarla rekoru gördü. Büyük merkez bankalarının faiz indirimlerine başlaması, temelde altın fiyatlarını destekliyor. Ekonomist Filiz Eryılmaz, “Elinde altın bulunduranlar tutmalı, yeni alım düşünenler beklemeli. Gelecek hafta FED kararının ardından kısa süreli bir realizasyon ihtimali, alım fırsatı verebilir. Yıl sonunda gram altın 3200 TL’ye gidebilir” diye konuştu.

Abone Ol

Yaklaşık dört haftadır yatay bantta hareket eden altın fiyatlarında yeni bir yolculuk başladı. Büyük merkez bankalarının faiz indirimi süreçlerinin başlaması ve dolarda yaşanan güç kaybı, altın fiyatlarına yeni rekorlar getirdi. Yatırımcılar “altın alınır mı, satılır mı, daha fazla yükselecek mi” sorularının cevaplarını aramaya başladı. Ekonomistlerden de kritik uyarılar geldi.

13 EYLÜL 2024 GRAM ALTIN

Serbest piyasaya bakıldığında 13 Eylül 2024 gram altın fiyatı 2807 TL ile rekor kırdı. Kapalıçarşı’daki kuyumcularda ise işlemler 2817-2857 TL alım ve satım aralığında seyrediyor. Çeyrek altın sabah saatlerinde 4 bin 660 TL, yarım altın 9 bin 315 TL ve tam altın 16 bin 560 TL’den satılıyor.

13 EYLÜL 2024 ONS ALTIN

Küresel piyasalarda ons altın 2570 dolarla zirve yaptı. Dolar endeksinin 101,00’e çekilerek zayıflaması ve ABD iki yıllık tahvil faizlerinde 3,60 yakın zayıf görünüm, altın fiyatlarını destekliyor. Öte yandan anketlerde FED’den “yarım” puanlık faiz indirimi tahminlerinin tekrar %41’e ulaşması dikkat çekti.

FAİZ İNDİRİMLERİ TEMEL KATALİZÖR

Dün Avrupa Merkez Bankasının faiz indirimi ve gelecek hafta da FED’den gelecek indirim, temelde para birimlerini zayıflatarak, altına destek oluyor. ABD’den gelen son ekonomik verilerin resesyon riskini azaltması da ons altında “nakde dönme” baskısını hafifletti ve bu gelişme de sarı metalin önünü açtı.

ALTINDA 2024 HEDEF VE BEKLENTİ

ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Altını olanlar sahip çıkmalı, satmamalı. Yeni alım yapacakların ise haftaya FED kararını beklemesi daha doğru olabilir. Beklentinin gerçekleşmesinin ardından yaşanabilecek kısa süreli realizasyonlar alım fırsatı verebilir. Yıl sonunda ons altının 2700 dolara ulaşmasını bekliyorum. Gram altında da 3100-3200 TL seviyeleri görülebilir” diye konuştu.