AŞIRI SAĞ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Avrupa Birliği'nde seçim maratonunu sonuna gelindi. Avrupa Parlamentosu seçimlerinin dördüncü ve son gününde AB vatandaşları sandığa gitti. Sandık çıkışı anketleri pek çok ülkede aşırı sağın yükseldiğini gösteriyor.

Almanya sınırlarını kapattı! Schengen Bölgesi'nde 'kontrol' krizi: 'Domino etkisi' oluşabilir Almanya sınırlarını kapattı! Schengen Bölgesi'nde 'kontrol' krizi: 'Domino etkisi' oluşabilir

AP SEÇİMLERİN SONA ERDİ

Seçimler 6 Haziran'da başlamıştı. Toplam 27 ülkede oylar kullanıldı. Resmi sonuçlar pazartesi açıklanacak. Sandık çıkışı anketleri ise tahminlerle uyumlu. Almanya ve Avusturya'da aşırı sağcı partilerin yükseldiği görülüyor. Almanya'da Hristiyan demokratlar birinci parti. Oy oranını artıran ırklı "Almanya için alternatif" partisi ise ikinci sırada. Yeşiller en büyük oy kaybına uğrayan parti oldu. Benzer tablo Fransa'da da bekleniyor.

SONUÇLAR YARIN AÇIKLANACAK

Avrupa Parlamentosu seçimleri Avrupa Birliği'nin gelecek 5 yıllık yönetimini belirleyecek. Aylardır Avrupa'nın gündeminde yer tutan seçimlerin sona ermesinin ardından daha da yoğun bir dönem başlayacak. Parlamentoya giren milletvekilleri benzer düşünceye sahip mevkidaşlarıyla "siyasi gruplar" kuracak. Süreç haftalar alacak. 16 Temmuz'da sürecin tamamlanması bekleniyor. Zira bu tarih, ilk genel kurulun toplandığı, yeni yasama döneminin başladığı gün olacak.

İlerleyen aylarda milletvekilleri, ab ülkelerinin liderleri tarafından gösterilen adaylar arasından komisyonun yeni başkanını seçecek. Dolayısıyla seçimden sonraki günler, ab komisyonu başkanlığı için de yoğun kampanya süreciyle geçecek. Ursula Von Der Leyen 2019'dan bu yana komisyon başkanlığı görevini yürütüyor. Yeniden aday seçilmesi en muhtemel isim. Ayrıca AB konsey başkanı da değişecek.

Editör: UHA HABER MERKEZİ