GÜNDEM

Bakan Bayraktar: Girilemez denilen coğrafyalarda 47 bin varil petrol üretiliyor

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bir dizi ziyaret için geldiği Balıkesir'de AK Parti İl Başkanı Mehmet Aydemir, il protokolü ve partililer tarafından karşılandı. 'Türkiye Buluşmaları' kapsamında AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Bakan Bayraktar, beraberindeki milletvekiliyle birlikte açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, 81 ilde düzenlenen, şehrin sorunlarının bire bir dinlenildiği 'Türkiye Buluşmaları' kapsamında Balıkesir'e geldiğini söyledi. Balıkesir'in Türkiye'nin enerjisine, enerji katan şehirlerden biri olduğunu belirterek, ülkeyi enerji alanında bağımsız kılma yolunda çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Bakan Bayraktar, "Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltma, cari açığını düzeltme, ekonomisini çok daha güçlü hale getirecek adımları kararlılıkla atmaya devam ediyoruz. Maalesef ülkemizin cari açık sorunu, enerjideki dışa bağımlılık sorunu, enerjide ödediğimiz ithalat kalemi oldukça büyük. Dolayısıyla yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı en hızlı şekilde ekonomimize kazandırma hedefiyle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yerli ve yenilenebilir kaynakların azami ölçüde devreye alınarak, Türkiye'nin bağımsız kılınmasının hedeflendiğini söyleyen Bakan Bayraktar, yenilenebilir enerji yanında petrol ve doğal gazın da önemini vurguladı. Gabar'da Türkiye'nin en kaliteli petrolünün en yüksek miktarda üretildiğini kaydeden Bakan Bayraktar, "Günde bugün itibarıyla 47 bin varili aşan bir miktarda üretimimiz var. Geçmişte girilemeyen, girilemez denilen coğrafyalarda, ülkemizi yıllarca bölgeye sokulmamak için terörle engellendiği coğrafyalarda, bugün 3 bine yakın gencimize istihdam sağlanıyor. Türkiye, 2020 yılında, pandeminin ortasında Cumhuriyet tarihinin en büyük, 2020 yılı içinde denizlerdeki en büyük keşfi yaparak, Sakarya Gaz Sahası'nda doğal gaz keşfetmiştik. 'Bu yapılamaz, aranamaz' dediler, çok şükür biz aradık, Karadeniz'de deniz derinliğinin 2 bin 100 metre olduğu bir lokasyonda, kıyıdan 170 kilometre mesafeden taşıdık. Bugün evlerimizde, yaklaşık 2 milyon 600 bin hanede bu doğal gaz, kullanılır hale geldi. Her geçen gün artan ve şu anda günlük 6 milyon metreküp üretimle o sahayı çalıştırıyoruz" dedi.

'HEDEFLERİMİZ BÜYÜK'

Hedeflerinin büyük olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, "Türkiye'nin ihtiyaçları büyük. Doğal gaz talebi evlerde, ticarethane, sanayi ve elektrik üretiminde her geçen gün artıyor. Dolayısıyla üretimimizi hızlı bir şekilde arttırma hedefiyle yürüyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta sonuna doğru Karadeniz'deki üretimimizi 2 katına çıkaracak yeni bir deniz üssü, yüzen, üretim platformu üssü de Çanakkale'den ülkemize gelmiş olacak. 2026 yılı içerisinde üretime başlamış olacak" açıklamalarında bulundu.

Bakan Bayraktar, doğal gaz ve petrolün yanı sıra yer altı madenlerinin Türkiye'nin iktisadi kalkınmasında, halkın refah seviyesinin yükselmesinde en önemli zenginlikler olduğunu belirterek, "AK Parti olarak bizler önce insanı, sonra çevreyi ve sonra da katma değerli madenciliği hedefleyen bir anlayışla hareket ediyoruz. İnsanı merkeze alan, elbette ki iş sağlığı ve güvenliğini önceliklendiren sonra çevreyle uyumlu bir şekilde, çevreye zarar vermeden, çevreye verilen zararları da rehabilitasyon programlarıyla ortadan kaldıran bir anlayışla ve katma değerli madencilik anlayışıyla çalışmaları sürdürüyoruz. 'Ham olarak, toprak olarak bu ham maddeyi en ucuz şekilde ihraç edip, kullanalım' demiyoruz. Bunları ara ürüne ve nihai olarak uç ürüne çevirelim istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'CARİ AÇIĞA KATKI SAĞLANACAK'

Bu anlamda Balıkesir'in önemli bir il olduğunu dile getiren Bakan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bandırma ilçesi neredeyse bor ihtiyacımızın yarısını gerçekleştirdiğimiz yerlerden bir tanesi. Bor karbür, katma değerli madenciliğin en önemli örneklerinden bir tanesi. Türkiye, dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 72'sine sahip. Sadece bor olarak sattığımız zaman elde edeceğimiz gelirlerin bir sınırı var. Dünyada 4 milyon tonluk bir bor pazarı var. 2,6 milyon tonluk satışımız var. Bunu bor karbüre dönüştürdüğümüzde, yıllık yaklaşık 1350 tonluk üretime ulaştığımızda bu ürün tonu 500-600 dolar değil, 35 bin doların üzerine çıkabilecek bir ürün haline geliyor. Savunma, imalat sanayinin birçok alanında kullanılabilecek çok daha katma değerli bir ürüne dönüşebilecek bir alan. Hem de bor karbürü ithalini yapıyoruz, bunu da önleyerek, cari açığa katkı sağlamış olacağız."

Bu alanda 3 bine yakın personelin çalıştığını belirten Bakan Bayraktar, faaliyetlerin arttıkça istihdamın da yükseleceğini söyledi. Borun tarımda da kullanıldığını kaydeden Bakan Bayraktar, Bigadiç ilçesinde açılacak olan bor granül fabrikasının da önemli katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Bor, tarımda daha verimli ürün alabilmek için kullanılan bir ürün. Bize tarım sektörümüzden gelen taleplerden bir tanesi de özellikle çok su kullanılan tarım ürünlerinin üretilmesinde, granül şeklindeki bor üretimi daha verimli hale getiriyor. Dolayısıyla biz şimdi boru tarımda granüllü şekilde üretmeye başlıyoruz" açıklamalarında bulundu.

'NÜFUSUN YÜZDE 82'SİNE DOĞAL GAZ ULAŞIYOR'

Bakan Bayraktar, Balıkesir enerji altyapısında da yatırımların devam ettiğini söyledi. AK Parti'nin 2002 yılında iktidara gelmesiyle doğal gaz alanında önemli atılımlar yapıldığını söyleyen Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğal gaz konusuna önem verdiğine dikkat çekti. Bakan Bayraktar, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Bizim Türkiye'deki her hane halkına, bu kolay konforlu ve çevreci yakıtı ulaştırmamız lazım' dedi. Sadece 5 ilde doğal gaz varken 2005 yılında Balıkesir tanıştı, şu anda da 81 ilimiz doğal gaz ile tanıştı. Nüfusumuzun yüzde 82'sine doğal gaz erişimiz mevcut. Balıkesir'de de Balya ilçesi haricinde bütün ilçelerimizde doğal gaz mevcut. Balya'ya en yakın zamanda doğal gazı getireceğiz" dedi.

Bakan Bayraktar, doğal gazın Türkiye kaynaklarıyla halkın kullanımına sunulmasının önemli olduğunu ve Sakarya Gaz Sahası'ndaki çalışmalarla bunu sağlamayı hedeflediklerini dile getirerek, "Birlik ve bütünlük içerisinde memleketimiz çok daha büyüyerek, etrafındaki bütün olumsuzluklara rağmen yoluna kararlılıkla devam edecek. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, AK Parti olarak bizler bu mücadeleye kararlılık içerisinde hep birlikte yürüyeceğiz. Yeni açacağımız tesisin hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

'ENERJİ MALİYETLERİNİ AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Balıkesir programını sürdüren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bigadiç ilçesinde Eti Maden Bigadiç İşletmesi bünyesinde faaliyet gösterecek olan granül fabrikasının resmi açılışını gerçekleştirdi. Törene, Bakan Bayraktar'ın yanı sıra Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Mustafa Canbey ve İsmail Ok ile Eti Maden Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aydin da katıldı. Törende yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Türkiye Yüzyılı' vizyonuna dikkat çeken Bakan Bayraktar, enerji ve madencilik sektörünün Türkiye'nin büyümesi ve halkın refahının artması için kilit öneme sahip olduğunu vurguladı.

Bakan Bayraktar, enerji ithalatının 2022'de 96,5 milyar dolar olduğunu ve bu sayının 2023'te 70 milyar dolara düştüğünü belirterek, "Enerji maliyetlerini azaltmaya ve cari açık üzerindeki etkisini sona erdirmeye çalışıyoruz. Artık doğal gaz, petrol arama ve üretiminde çok önemli gelişmeler sağlayarak geleceğe emin adımlarla yürüyen bir Türkiye var. Bugün itibarıyla Sakarya Gaz Sahası'nda 6 milyon metreküp günlük üretim yapıyoruz. 20 milyon hanenin yüzde 13'ünde, 2,6 milyon hanede kendi gazımızı kullanıyoruz. İnşallah ilk etapta önümüzdeki birkaç ay içerisinde üretimimizi 10 milyon metreküpe, 2026 yılında da günlük 20 milyon metreküpe ulaştıracağız" dedi.

Günlük 1 milyon varillik petrol ihtiyacının yüzde 5'inin Gabar'dan karşılandığını söyleyen Bakan Bayraktar, "Bir yandan Gabar'da, Hakkari'de arama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diğer yandan Karadeniz'de üretim çalışmalarımızı ve yeni sondaj planımızı titizlikle uygulamayı sürdürüyoruz. Kararlıyız. Ülkemizin ekonomisi üzerindeki enerji maliyetini azaltacağız. Bunu yaparken de her iyileşmeyi vatandaşlarımıza yansıtmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

'DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK FATURALARINA DESTEK'

Bakan Bayraktar, doğal gaz ve elektrik faturalarının yüzde 60'ının devlet tarafından karşılandığını belirterek, "Bir tarafta dar gelirli ailelerimizi, diğer tarafta daha az tüketen, enerjisini daha verimli kullanan vatandaşlarımızı desteklemeye devam edecek, sosyal adalet yönünden daha doğru ve etkin bir destek modeline geçiş yapacağız. Milletimizin refahı insanımızın çok daha iyi hayat şartlarına sahip olması için 22 yıldır olduğu gibi bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Türkiye'nin doğal gaz altyapısında büyük ilerlemeler kaydettiğini belirten Bayraktar, diğer ülkelere gaz ihraç etmeye başladıklarını da sözlerine ekledi. Bakan Bayraktar, "Bu süreçte ülkemizi doğal gazda, bölgenin en önemli altyapısına sahip ülkelerinden biri haline getirdik. Bugün artık Türkiye sadece kendi arz güvenliği için değil; bölgesinin de arz güvenliğini teminat altına alacak kapasiteye sahip bir ülke. Uluslararası doğal gaz boru hatlarıyla, doğal gaz depolama tesislerimiz ile sıvılaştırılmış doğal gaz alanında LNG ve FSRU terminallerimiz ile tüketimimizin üzerinde bir kapasiteye ulaştık. Bu sayede Türkiye olarak komşumuz Bulgaristan'a, sınırımızın olmadığı Macaristan'a, Sırbistan'a ve Romanya'ya gaz ihraç ediyoruz" açıklamalarında bulundu.

'1,3 MİLYAR DOLAR GELİR ELDE ETMEYİ HEDEFLİYORUZ'

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin madencilik alanında büyük potansiyele sahip olduğunu ve dünya bor rezervlerinin yüzde 73'ünün Türkiye'de bulunduğunu belirtti. Katma değerli üretim stratejisiyle bor karbür, ferrobor gibi ürünlere yöneldiklerini ve borun tarım, temizlik maddeleri gibi farklı sektörlerde kullanımının yaygınlaştırılacağını ifade etti. Eti Maden'in bor üretiminde elde ettiği gelirlerle son 24 yılın en yüksek satış rakamına ulaştığını da sözlerine ekledi.

Bakan Bayraktar, "Eti Maden, bordan 2024 yılı ağustos ayı sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 36 artışla 1,6 milyon ton, tutar bazında yüzde 27 artışla 846 milyon dolar gelir elde etti. Bu sayede son 24 yılın en yüksek bor ürünleri satış rakamına ulaşmış olduk. 2024 yıl sonu itibarıyla 2,5 milyon tonluk bor satışı karşılığında 1,3 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Eti Maden çatısı altında; savunma sanayi, nükleer, çelik sektörü gibi kritik alanlarda projeleri, Ar-Ge faaliyetlerini sürdürüyoruz" dedi.

YILLIK 35 BİN TON ÜRETİM KAPASİTESİ

Bakan Bayraktar, açılışı yapılan granül fabrikasının gübre katkı maddesi üreteceğini ve yıllık 35 bin ton üretim kapasitesine sahip olduğunu belirtti. 2024 fiyatlarıyla 614 milyon liralık yatırımla kurulan fabrikanın yıllık gelirinin 700 milyon lira olacağını kaydetti. Ayrıca bu tesisle Eti Maden'in Bigadiç'teki istihdamının bin 211'e, Balıkesir genelindeki istihdamının ise 2 bin 668'e yükselteceklerini söyledi. Konuşmaların ardından granül fabrikasının açılışı gerçekleştirildi. Bakan Bayraktar tesiste incelemede bulunurken, çalışmalar hakkında da bilgi aldı. Bakan Bayraktar, granül fabrikasının Türkiye'nin katma değerli madencilik hedefleri doğrultusunda önemli bir adım olduğunu belirterek, tesisin Balıkesir'e ve Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.