GÜNDEM

Bakan Fidan: "İki Devletli Çözüm İçin İsrail'in İyi Niyetine Güvenemeyiz"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İki devletli çözümü hayata geçirmek için İsrail'in iyi niyetini bekleyemeyiz" ifadelerini kullandı. Fidan, bu açıklamayı Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu çerçevesinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi'nin Gazze Temas Grubu ile Avrupa Birliği (AB) ve Norveç'in katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptı.

Abone Ol

"Netanyahu'nun Politikaları Bölgeyi Alevler İçinde Bırakıyor"

Fidan, Netanyahu'nun politikalarının bölgedeki gerginliği artırdığını ve kritik bir eşikte olunduğunu ifade ederek, uluslararası toplumun değer verdiği "kurallara dayalı düzenin" alt üst olduğunu söyledi. İsrail'in soykırıma varan saldırganlığının, sorunun gerçek doğasına dair bir farkındalık yarattığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı, "İki devletli çözümü gerçekleştirmek için İsrail'in iyi niyetini beklememeliyiz" vurgusunu yaptı. Ayrıca, İsrail Parlamentosu'nun Filistin Devletini ve iki devletli çözümü reddetme kararının net olduğunu dile getirerek, "İsrail'in açgözlülüğüne göz yummamak gerekiyor" dedi.

Filistin Devleti İçin Yeni Fırsatlar

Fidan, Uluslararası Adalet Divanı'nın tavsiye kararı ve 10 Mayıs 2024 tarihli BM Genel Kurulu kararının yeni bir kapı açtığını belirterek, "Filistin Devleti BM'nin tam üyesi olmalıdır. Şimdi elimizde yalnızca bir veto kaldı" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Filistin işgalinin İsrail'e asla barış ya da daha fazla güvenlik getirmediğini ifade eden Fidan, "İki devletli çözümün uygulanması, herkes için kalıcı güvenliği sağlayacaktır" dedi. Türkiye'nin her iki tarafın güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir garantörlük mekanizması kurulması önerisini de hatırlatan Fidan, "İki devletli çözüm çok geç olmadan hayata geçirilmelidir" çağrısında bulundu.