Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT'de katıldığı programda, ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, Türkiye'ye aşırı bir kaynak akışı olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından satır başları şöyle;

"Gri listeye girmek kolay, çıkması oldukça zor. Daha yeni Monaco'yu gri listeye aldılar hala AB üyesi olup o listede olan Bulgaristan, Hırvatistan gibi ülkeler var. Uygulamada etkinliğin sağlanması için gelir gelmez ortaya program koyduk. Bu konuda özel bir çabaya girdik. Cumhurbaşkanımızın desteği ile Adalet Bakanımız, İçişleri Bakanımızla görüştüm. İçişleri Bakanlığımız ve Adalet Bakanlığımızın desteği olmasaydı bu listeden çıkamazdık. Bu bir ekip çalışması.

'BAŞARILI BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLDÜ'

Biz çok net bir şekilde daha sonrası süreçte MASAK başat rolü oynadı. Bu bir teknik süreçtir. Finansal sistemin güvenilir olması lazım, sağlıklı işlemesi lazım. Biz bunu gri listeden çıkmak için yapmadık. Buradaki esas amaç Türkiye'nin saygınlığının, finansal piyasalarının sağlıklı işlediğinin, sisteme güvenilebilir olmayı ortaya koymaktı. Bu bir ekip çalışmasıydı, başarılı bir şekilde yürütüldü.

Türkiye'nin bu listeden çıkması hem ülkemizin itibarı hem finansal sisteme olan güven açısında çok önemli. Kaynak girişi ivmelenebilir. Zaten çok güçlü kaynak girişi, şu an bu kaynak girişini nasıl yönetiriz onunla uğraşıyoruz. Sisteme aşırı döviz girdiği zaman karşılığında TL satın alıyorsunuz, TL dezenflasyon sürecini tehdit ediyor.

'TÜRKİYE FİNANS TARİHİNDE EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ'

Mart sonundan itibaren bugüne kadar net bazda Merkez Bankası'nın rezervlerine yansıyan boyutu 78 milyar dolar civarına ulaştı. Türkiye finans tarihinde eşi benzeri görülmemiş. Şu an itibarıyla rezerv yeterliliğinde IMF tanımına göre arzulanan seviyeye neredeyse vardık."

Geçtiğimiz hafta açıklanan rakamlara göre brüt rezervler 148 milyar dolar seviyesine kadar çıktı. Tarihi rekor. Burada esas olan biz yurt içi bankalarla olan swapları azalttık, 5 milyar dolar düzeyine düşürdük. Türkiye'nin net rezerv pozisyonu muazzam bir şekilde iyileşti.

'REZERV SORUN OLMAKTAN ÇIKTI'

Mart sonunda net rezervimiz bir ara –60 milyar dolar civarına inmişken şu anda +12 milyar dolar civarına çıkmış durumda. Türkiye döviz rezervini bir sorun olmaktan çıkarttı.

DiKKAT ÇEKEN VERGİ AÇIKLAMASI

Vergi reform tasarısı konusunda bizim tüm gelen önerilerin toparlandığı bir metin piyasada dolaşıyor, bu süzgecimizden geçen bir metin değil.

Ciddi kayıt dışılık var, bununla mücadele ederek sonuç alacağız. Çok uluslu şirketlere asgari %15 kurumlar vergisi getiriyoruz.

"VERGİ İSTİSNALARININ KALDIRILMASINI KONUŞUYORUZ"

İstisnaların kaldırılmasını konuşuyoruz. Gayrimenkul yatırım ortaklıklarında vergi istisnasını kaldırmayı düşünüyoruz. Bir sonraki pakette muhtemelen borsa kazançlarının da vergilendirilmesine çalışıyoruz.

Kripto varlıkları vergi kapsamına alacağız. İşletmelerde artık hasılat tespitine gideceğiz.

2023 için 454 bin firma zarar beyan etmiş, sembolik kar beyan edenleri de katarsak kurumlar vergisi mükelleflerinden yarısından fazlası ciddi bir şekilde vergiden kaçmaya çalışmış.

Vergide kayıt dışı cezalarını artıracağız.

"VERGİDEN KAÇINMA ÇABALARI CEZALANDIRILACAK"

Çok kazananların vergiden kaçınma çabalarının cezalarını ağırlaştıracağız. Sermaye kazançların vergilendirilmesi ilave çalışma gerektiriyor. Hiç bir alan kayıt dışı kalmayacak, bütün kazançlar makul düzeyde vergilendirilecek.

Borsanın vergilendirilmesi bu paketin konusu değil; ama tekrar ediyorum vergilendirilmemiş alan kalmayacak. Tasarruf Paketi Yasası yakında Meclis'e gidecek.

"KAMUDA TASARRUFA BAŞLADIK"

Yurt Dışı Çıkış Harcı'nın uygun görülürse artırılarak deprem kaynağına dönüşmesi taraftarıyız, öğrencilerden almayacağız.

Hasadı başladı, çok rağbet görüyor: Adeta sıraya girdiler! Kilosu 3 bin lira Hasadı başladı, çok rağbet görüyor: Adeta sıraya girdiler! Kilosu 3 bin lira

Borsada işlem vergisinin arzu edilen sonuçlar doğurmayacağına inandık. Kamuda tasarrufa başladık, 300 tane mal müdürlüğünü şu anda sessiz bir şekilde kapatıyoruz.

Editör: UHA HABER MERKEZİ