Suriye'deki Esad döneminin son günlerinde yaşananlara dair dikkat çekici detaylar ortaya çıktı. Suriye Devlet Başkanlığı Medya Ofisi'nin eski direktörü Kamel Saqr, Esad’ın hükümetinin çöküş sürecine dair açıklamalarda bulundu.
Saqr, başkanlık sarayını terk eden son isimlerden biri olduğunu belirtti.
MOSKOVA'DA ARADIĞINI BULAMADI
Heyet Tahrir Şam (HTŞ) adlı cihatçı örgüt 8 Aralık’ta Şam’ı ele geçirirken, Beşar Esad ve ailesinin Moskova’ya kaçtığı öğrenildi.
Saqr, Esad’ın 26 Kasım’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den yardım talep etmek için Moskova’ya gittiğini söyledi.
Ancak Putin’in iki gün boyunca Esad ile görüşmeyi ertelediği ve Halep’in bu süreçte düştüğü ifade edildi.
Putin’den İran’a yardımların Suriye hava sahasına ulaşmasını kolaylaştıracak adımlar atmasını ve doğrudan askeri destek vermesini isteyen Esad, bu taleplerine olumlu yanıt alamadı.
Görüşmelerin kamuoyuna duyurulmamasının Putin’in talimatıyla gerçekleştiği belirtilirken, toplantıların Esad için hayal kırıklığıyla sonuçlandığı aktarıldı.
TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI
Saqr’ın açıklamalarına göre, Halep ve Humus’un işgali sonrası Esad, bir ulusa sesleniş konuşması yapmak istedi. Ancak hazırlıkları tamamlanan konuşma hiçbir zaman gerçekleştirilmedi.
Esad’ın konuşmasının ikinci paragrafında Türkiye’ye yönelik sert eleştiriler yer alıyordu.
Türkiye’yi “Halep’i işgal etmeye çalışmakla” ve “dürüst olmamakla” suçlayan Esad, Ankara ile iletişimde aradığı desteği de bulamadı.
İran ve Rusya’dan beklenen yardımların gelmemesiyle Esad’ın yalnız kaldığı, Ankara’nın da Cumhurbaşkanı Erdoğan aracılığıyla arabuluculuk yapmayı reddettiği ifade edildi. Bu durum, muhaliflerin Şam’a ilerlemesinin önünü açtı.
Esad’ın 6 Aralık’ta İran dini lideri Ali Hamaney’in danışmanı Ali Laricani ile yaptığı görüşme de sonuçsuz kaldı. Saqr, Esad’ın Rusya ve İran’dan aldığı olumsuz yanıtların yönetimin çöküşünü hızlandırdığını dile getirdi.