Piyasalar veri gündemi yoğun bir haftayı geride bıraktı. Küresel piyasalarda haftanın en önemli verisi olarak öne çıkan ABD TÜFE, yıllık bazda yüzde 2,4’e gerilese de beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İçeride ise ağustos ayında cari işlemler dengesinin 4 milyar 324 milyon dolar “fazla” vermesi moral oldu. Sanayi üretimi ise aralıkta aylık bazda %1,6 geriledi.

DOLAR SINIRLI YÜKSELDİ

IMF'den Türkiye için enflasyon açıklaması IMF'den Türkiye için enflasyon açıklaması

Yatırım araçlarının performanslarına bakıldığında; geçen haftayı 34,25 TL’den kapatan dolar, bu haftayı 34,28 TL’den tamamlamaya hazırlanıyor. Böylece kurda haftalık yükseliş yaklaşık %0,1 oldu. Bugün açıklanan TCMB ekim ayı beklenti anketine göre yıl sonu dolar tahmini de ortalama 36,63 TL oldu.

ALTIN FİYATLARI GİTTİ GELDİ

Serbest piyasada işlem gören gram altın fiyatı geçen haftayı 2922 TL’den tamamlamıştı. Bu hafta 2866 TL’ye kadar gerileyen altın, tepki alımlarıyla birlikte yeniden yükselişe geçti. Bugün akşam saatlerinde gram altın 2925 TL’ye yakın seyrini sürdürüyor. Böylece gram altın da bu hafta sadece %0,1 yükseldi.

BORSA BU HAFTA GERİLEDİ

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi bu hafta %2,55 değer kaybı ile 8876’dan kapanış gerçekleştirdi. Hafta boyunca 9200 direncini aşamadığı görülen BİST100, psikolojik 9 bin seviyesinin altına kaldı. Yıl sonu TÜFE beklentisi TCMB anketinde de %44,11’e yükseldi. Hedeflerin üzerinde seyreden tahminler sebebiyle faizlerin de “daha uzun süre yüksek kalacağı” beklentisi, borsada moralleri bozuyor.

TL MEVDUAT YATIRIMCISI KAZANDI

Bu hafta sadece risksiz TL mevduat getirisini ve para piyasası fonlarını tercih eden yatırımcılar kazançlı çıktı. Ortalama mevduat oranları dikkatle alındığında haftalık getiri %0,93 olarak gerçekleşti. Para piyasası fonlarının getirisi ise %1’e yaklaştı.

PETROL VE BİTCOİN NE OLDU?

Orta Doğu’daki jeopolitik risklerden etkilenen Brent petrolün varil fiyatı bu hafta %2 yükselişle 79,40 dolara yükseldi. ABD’de etkili olan Milton Kasırgası da küresel piyasalarda fiyat artışında etkili oldu.

Geçen hafta cuma günü 62 bin dolardan kapanan Bitcoin, hafta içinde 58 bin 800 dolara kadar geriledi. Bugün %3 primle Bitcoin tekrar 62 bin dolara yükselse de, BTC’de de primsiz bir hafta geride kaldı.

Editör: UHA HABER MERKEZİ