Katil İsrail ordusunun 285 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 38 bini aşmış durumda. Yaşanan bu soykırımda sadece hayatını kaybeden çocukların sayısı 16 bin 480 oldu.

Türkiye ise yapılan bu soykırıma en net tepkiyi koyarak geçtiğimiz Mayıs ayında İşgalci İsrail ile ticareti kesti. Tüm bunların yanı sıra dünyada birçok ülkede faaliyet gösteren büyük firmalar doğrudan ya da dolaylı yoldan soykırımcı İsrail'e destek vermeye devam etti.

STARBUCKS

Amerika'daki Starbucks çalışanlarını da temsil eden işçi sendikası Workers United, 9 Ekim günü X hesabından "Filistinlerle Dayanışma" paylaşımı yaptı.

Fenerbahçe'ye PFDK'dan Şok Ceza! Derbi Öncesi Kritik Karar Açıklandı Fenerbahçe'ye PFDK'dan Şok Ceza! Derbi Öncesi Kritik Karar Açıklandı

Bu paylaşım sonrası Starbucks hızlı bir şekilde açıklama yaparak sendikayı logolarını kullandığı gerekçesiyle dava etti ve İsrail'in yanında olduklarını belirterek Hamas'ın 7 Ekim'deki eylemlerini net bir şekilde terör saldırısı olarak tanımladı.

BOYKOT İSTİFA GETİRDİ

Bu açıklama sonrası tüm dünyada başlatılan boykot çağrıları etkili oldu ve bilançosu sarsılan Starbucks'ın CEO'su Laxman Narasimhan görevinden ayrıldı.

COCA-COLA TÜRKİYE'DE BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

İsrail denildiğinde akla gelen ilk firma olan Coca-Cola yıllar önce boykot yüzünden ilk ciddi mali yükle karşılaştığı için bu konuda gizliden desteğine devam eden firmalar arasında.

COCA-COLA İSRAİL'E GİZLİ BİR ŞEKİLDE DESTEK VERİYOR

Şirketin birçok farklı yöneticileri Tel Aviv ile yakın temas halinde. 1997 yılında Coca-Cola'ya Arap Birliği'nin İsrail'e karşı uyguladığı boykota uymaması nedeniyle İsrail Hükümeti tarafından onur ödülü verildi. Şirket geçmişte açıktan verdiği desteği maruz kaldığı boykotlar yüzünden gizli bir şekilde devam ettirme kararı alarak reklam stratejisini bu politika çerçevesinde şekillendirdi.

İspanya'da Coca Cola reklam afişine Genocide (Soykırım) yazılarak yapılan boykot çağrısı.

Öyle ki Coca-Cola Türkiye'nin internet sitesinde "Coca-Cola şirketi İsrail'e destek veriyormu?" sorusuna, "Ekonomik, siyasi ve dini açıdan farklı 206 ülkede faaliyet gösteren global bir şirket olarak; Coca-Cola Şirketi'nin hiçbir ülkeyi, hükümeti ya da politikalarını, siyasi ya da dini inancı desteklemesi söz konusu değildir." İfadeleri ile cevap veriyor.

KAP'TA AÇIKLAMA YAPTILAR

Coca-Cola tüm çabalarına rağmen işgalci İsrail'e olan desteğini gizleyemediği gibi Türkiye'de boykot edilen markaların başında geliyor. Şirket son olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, "Özellikle Orta Doğu'da yaşanan ve beklenenden daha uzun süren hassasiyetler ve siyasi açıdan temkinli tüketici duyarlılığı nedeniyle tüm yıl için satış hacmi beklentimizi "orta-tek haneli büyüme "den "yatay-düşük-tek haneli büyüme "ye revize ediyoruz." açıklamasını yaptı.

Editör: UHA HABER MERKEZİ