Journal of Clinical Investigation dergisinde yayınlanan ilgi çekici yeni bir çalışma , şiddetli Covid enfeksiyonunun beklenmedik bir potansiyel faydasını ortaya koydu: Kanserin küçülmesine yardımcı olabilir!

Kanserin ilacı koronavirüs olabilir! Bilim dünyasından sürpriz keşif - 1. Resim


FARE TESTLERİNDE BÜYÜK BAŞARI

Fareler üzerinde yapılan araştırmalara dayanan bu şaşırtıcı bulgu, kanser​ tedavisi için yeni olasılıklar sunuyor ve bağışıklık sistemi ile kanser hücreleri arasındaki karmaşık etkileşimlere ışık tutuyor. Ancak bu buluş elbette, insanların aktif olarak COVID'e yakalanmaya çalışmaları gerektiği anlamına gelmiyor.

Söz konusu çalışma monositler adı verilen bir beyaz kan hücresi türüne odaklandı. Vücudun enfeksiyonlara ve diğer tehditlere karşı savunmasında önemli bir rol oynayan  bu bağışıklık hücreleri kanser hastalarında tümör hücreleri tarafından ele geçirilip tümörü bağışıklık sisteminden koruyan kanser dostu hücrelere dönüşebiliyor.

Kanserin ilacı koronavirüs olabilir! Bilim dünyasından sürpriz keşif - 2. Resim


VÜCUT MONOSİT HÜCRELERİ ÜRETİYOR

Araştırmacılara göre, şiddetli COVID enfeksiyonunun vücudun benzersiz kanser karşıtı özelliklere sahip özel bir monosit türü üretmesine neden oluyor. Bu "uyarılmış" monositler, bağışıklık sistemince virüsü hedeflemek üzere özel olarak eğitiliyor ve kanser hücreleriyle savaşma yeteneğini koruyor.

Teorilerini test etmek için araştırma ekibi, melanom, akciğer, meme ve kolon kanseri de dahil olmak üzere çeşitli ileri (evre 4) kanser türlerine sahip fareler üzerinde deneyler yürüttü. Farelere şiddetli bir COVID enfeksiyonuna karşı bağışıklık tepkisini taklit eden bir ilaç verdiler ve bu özel monositlerin üretimini başlattılar. Sonuçlar dikkat çekiciydi. Farelerdeki tümörler incelenen dört kanser türünün hepsinde küçülmeye başladı.

30 ilde PKK'ya yönelik operasyon: 231 şüpheli yakalandı! 30 ilde PKK'ya yönelik operasyon: 231 şüpheli yakalandı!

TÜMÖRLERE SALDIRDILAR

Tümörler tarafından koruyucu hücrelere dönüştürülebilen normal monositlerin aksine, bu indüklenen monositler kanserle savaşan özelliklerini korudu. Tümör bölgelerine yoğunlaşan bu öldürücü hücreler daha sonra kanser hücrelerine saldırarak tümörlerin küçülmesini sağladı.

Bu mekanizma özellikle heyecan verici çünkü birçok mevcut immünoterapi tedavisinin odak noktası olan T hücrelerine dayanmayan, kanserle savaşmaya yönelik yeni bir yaklaşım sunuyor .