Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Yargıtay Başkanlığında düzenlenen 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni'ne katıldı. Törende kürsüye çıkan Erdoğan açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Önümüzdeki dönemde tüm yargı organımızın milletimizin adalet talebine daha rahat odaklanacak. Biz de bu süreçte devlet organlarının uyumlu çalışmasını temin etmek için anayasanın cumhurbaşkanlığı makamına verdiği görev ve yetkileri yerine getirmeye devam edeceğiz. Uyumun güçlendirilmesi için atılması gereken hukuki adımlar varsa Meclis'imizle birlikte bunları yerine getireceğiz.

"HUZUR VE BARIŞ İÇİN ADALET VAZGEÇİLMEZ"

Toplumun huzuru, iç barışı için vazgeçilmez kavramlar vardır. Bunların başında adalet geliyor. Mahkeme salonlarında yazan 'Adalet mülkün temelidir' yazısı, devletin adaletin üzerine ayakta durduğunun resmidir.

Adalet toplumsal birliğin korunmasının da güvencesidir. Devletin temel direği, varlık sebebi adalettir. Burada şu ince ayrımı da yapmalıyız. Kanun, hukuk ve adalet birbiriyle bağlantılı kavramlar olsa da aynı manaya gelmez. Hukuk toplumun temel değerlerini koruyan bir kılavuzken, adalet ise hukukun doğru tatbikinin ödülüdür. Bu bakımdan adalet yalnızca bir kavram değil toplumun tüm dinamiklerini şekillendiren bir ülkü, yüce bir idealdir.

Geciken adalet adalet değildir. Adalet sistemimizin güvenilir, bağımsız olmasını temin etmek için her alanda adımlar attık. Son 22 yıldaki reformlara hepiniz şahitsiniz. Hakim savcı sayılarının artırılmasına, adliye saraylarından yüksek yargı organlarının yeni hizmet binalarına kavuşturulmasına, yargıdaki vesayetçi yapıların tasfiyesine kadar her başlıkta çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Asıl olan vicdanların huzur bulmasıdır. 

Kuyumcuda Sahte Altın Skandalı! 120 Bin Liralık Ürünle Vurgun Yaptı Kuyumcuda Sahte Altın Skandalı! 120 Bin Liralık Ürünle Vurgun Yaptı

Yeni teknolojilerin de etkisiyle toplum dönüşüyor, toplumun talep ve istekleri değişiyor. Toplumun devletten, özellikle yargı kurumundan beklentileri artmakta, hızlı adalet talebi yükselmektedir. Vatandaşların adalet arayışında karşılaştıkları zorlukları ortadan kaldırmak için yeni adımlar atıyoruz.

YARGIDA 2 YENİ UYGULAMA BAŞLIYOR

Bu yıl 2 yeni uygulamayı hayata geçiriyoruz. Bunlardan ilki hukuk mesleklerine giriş sınavı. Bu sınavla avukat, hakim, savcı ve noter olacak kişilerin mesleki niteliklerinin artırılmasını hedefliyoruz. İlk sınavı 29 Eylül'de gerçekleştireceğiz. Bu yıl başlayacak bir diğer uygulama da hakim ve savcı yardımcılığı kurumu. Şimdiye kadar 2 yıl süren hakim ve savcı adaylığı sistemi yerine 3 yıllık bir modeli devreye alıyoruz. Yaklaşık 1 yılı adalet akademisinde, geri kalan 2 yılı deneyimli hakim ve savcıların mahiyetinde geçecek olan bu sistemle hakim ve savcılarımız çok daha donanımlı ve tecrübeli olarak yetişecek.

YENİ ANAYASA ÇAĞRISI

Türkiye yeni anayasaya hazır. Yeni anayasa konusunda sağlıklı bir tartışma değil, kemikleşmiş ön yargılardan kaynaklı bir kakafoni yürüyor. Türkiye'nin darbe mahsulü olan mevcut anayasadan kurtulma vaktinin geldiği kanaatindeyiz.

Editör: UHA HABER MERKEZİ