Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBA ve TÜBİTAK​ Bilim​ Ödülleri Töreni'nde konuştu. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başlıkları: 

TÜBA ve TÜBİTAK'ın kıymetli mensupları, değerli bilim insanları, misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

Cumhurbaşkanlığı külliyemize milletin evine hoş geldiniz. Tören vesilesi ile sizlerle olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bilim erbaplarımıza başarılar diliyorum. Her birine sevgilerimi iletiyorum. Bu ödüller ile 57 bilim insanına ödüllerini tevdi ediyoruz.

Toplam 7 eser ödüle layık görüldü. 20 farklı üniversitede 25 genç insanımıza bu ödüllerini takdim ediyoruz. 2021'den bu yana TÜBA ödülü kazanan genç bilim insanı sayımız 669'a yükselecek.

Bugüne kadar 947 bilim insanımız uluslararası bilim alanında TÜBA ödüllerini kazanmış oluyor. 15 farklı üniversiteden 21 bilim insanına TÜBİTAK bilim ödülünü takdim ediyoruz. Bilim insanlarımızı milletim adına canı gönülden tebrik ediyorum.

Takdir edilmeyen her bir çalışma asli değerinden bir şey kaybetmese de geniş kitlelere ulaşmada istenilen etkiyi oluşturamıyor. Teşvik, dönüm noktalarında yapılan cesaretlendirmede ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Pek çok fikir destek bulmadığı için tarihin tozlu raflarına kaldırılmıştır. Tarih yarım kalmış çalışmalar mezarlığıdır.

Bilim insanlarımız hak ettikleri desteği ve değeri bulamadı. Bilimsel birikimde dünyada istisnai konumda olsak da kurumsallaşmada geç kalmış bir ülkeyiz. Akademik üretkenlikte bizden ileride olan toplumların çoğu kurumsallaşmış bilim akademilerini bizden çok önce hayata geçirmişlerdir.

'TOGG'A FABRİKASI YOK DEDİLER'

Zihinlere vurulan prangaları kırmaya çalıştık. Yapamayız bizden bir şey olmaz algıları yerine başarabiliriz özgüvenini yerleştirmeye çalıştık. Yapamayız kelimelerini lügatımızdan çıkardık. 

Özgür olmak için özgün olmak gerektiği için projeler geliştirmeliyiz. Kalıplara bağlı kalmıyoruz. Milli tek hamlemizde de kendi hikayemizi yazmaya devam ediyoruz. 

Türkiye​ kimsenin sömürgesi değil. Hedefimiz her alanda bağımsız. 

Başkalarına muhtaç ülke olmaktan çıkıp kendi imkanlarımızı harekete geçirmek istiyoruz. 22 yılda bunun alt yapısını güçlü şekilde oluşturduk. Altyapı eksiklerini gidermek için çalıştık. Üniversite sayısını 76'dan 208'e yükselttik. Sadece belli şehirlerde değil tüm bölgelerimizde güçlü dinamik araştırma geliştirme ve girişimcilik ekosistemi inşa ettik. Sıfır olan tasarım merkezini 331. Teknopark sayısı 2'de 1042e yükseldi. Her ilde 130 dene yap teknoloji atölyesi kurduk. İlk ve orta öğrenim müfredatlarına bilgi teknolojileri dersleri koyduk.

Teknoloji devi Amazon Türkiye'de uydu parçaları üretecek! Teknoloji devi Amazon Türkiye'de uydu parçaları üretecek!

15 bin 951 projemiz devam ediyor. Toplam 128 milyar dolar tutarında projelere destek sağladık. Bilim insanlarına 35 milyar dolarlık destek sağladık. 9.'u düzenlenen teknofeste 50 kategoride 790 binden fazla takım başvurdu.

SÜPER ÜRETKEN ÇİP GELİYOR

Çok daha yüksek kapasiteli kuantum bilgisayarlarına giden yolu da aşacağız.