GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi için ABD'de

NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak için ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifakın 75. yılı sebebiyle düzenlenen resepsiyona katıldı.

Abone Ol

NATO Liderler Zirvesi öncesinde, ABD'nin başkenti Washington'da güvenlik önlemleri yoğun. Zirveye Walter E. Washington Kongre Merkezi ev sahipliği yapacak. Bu tesis ve Beyaz Saray çevresindeki güvenlik önlemlerini artırdı.

NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere ABD'ye giden Başkan Erdoğan'ın uçağı Washington'a iniş yaptı.

Başkan Erdoğan'ı Andrews Askeri Hava Üssü'nde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve diğer ilgililer karşıladı.

75. YIL ANMA RESEPSİYONU

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO'nun 75'inci yılı için düzenlenen resepsiyona katıldı.

Tören, 1949 yılında "Kuzey Atlantik Anlaşması"nın 12 ülke tarafından imzalanarak NATO'nun kurulduğu Washington'daki "Andrew W. Mellon Oditoryumu"nda gerçekleştirildi.

Önce liderlerin eşlerinin giriş yaptığı törene, daha sonra davet edilen Ukrayna, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore liderleri katıldı.

NATO üyesi 32 lider ise NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile tören alanına gelerek sahneye çıktı.

Törende, İkinci Dünya Savaşı, NATO'nun kuruluşu, Bosna Savaşı, Kırım'ın ilhakı ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi farklı olaylara ilişkin görüntülerin yer aldığı video gösterildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN PROGRAMINDA NELER VAR?

NATO 75'inci kuruluş yıl dönümünde düzenlenecek zirve için ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programının detaylarını Akşam Gazetesi Washington Temsilcisi Yavuz Atalay aktardı.

"NATO'YA EN FAZLA KATKI VEREN ÜLKEYİZ"

Kritik zirveyi değerlendiren Dumlupınar Üni. Öğr. Üy. Doç. Dr. Bakko M.Bozaslan, Biz NATO'ya üye olabilmek için Kore'ye asker gönderdik. O zamandan günümüze kadar gelen süreçte NATO'nun pek çok faaliyetinde, neredeyse bütün misyonlarında en fazla katkıyı sunan ülkeyiz." ifadelerini kullandı.

ATO ZİRVESİ İÇİN YOĞUN GÜVENLİK

Zirve için güvenlik güçlerinin sayısı artırılırken, bazı yollar da tedbir amaçlı yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Şehir sakinlerinin ve ziyaretçilerin güvenlik protokollerine uymaları ve alternatif güzergahlar planlamaları tavsiye edildi.

EN ÖNCELİKLİ GÜNDEM UKRAYNA

NATO ittifakı 75 yaşında. Zirve bu yönüyle önemli. NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülkeyle kuruldu. Türkiye de kuruluşunun ardından ilk katılanlar arasında. Aradan geçen üççeyrek asırda hem NATO, hem ittifakın ve üyesi olan ülkelerin karşı karşıya olduğu sınamalar çok değişti ve gelişti. En son Finlandiya ve İsveç'in de katılımıyla, NATO günümüzde 32 üyeli bir yapı. Rusya ve Batı bloku arasındaki tampon bölgenin büyük kısmını yanına çekti. Rusya sınırlarına dayanmış durumda. Hatta Ukrayna da dünyadaki en büyük ikinci Slav devleti olarak NATO'ya üyelik hedefine sahip. Hatta 2019'da bunu stratejik politika hedefi olarak anayasasına da koydu.

RUSYA-BATI GERİLİMİ

Günümüzde Ukrayna üzerinden Rusya ve Batı arasında yaşanan gerilimin de temelinde aslında bu var. Rusya'nın iki yıl önce yeniden Ukrayna'yı işgale başlaması NATO'nun yeni üyeler kazanmasını ve savunmasını güçlendirmesine hız vermesine yol açtı. Buna karşılık NATO üyeliği Ukrayna için şimdilik yakın zamanda ulaşamayacağı bir hedef.

Çünkü bizzat NATO'nun görev süresi dolmak üzere olan genel sekreteri Jens Stoltenberg, bunun savaş sona erene kadar gerçekleşmeyeceğini söylüyor. Sonrasında olabileceği konusunda da hala netlik yok. Zira bir uzlaşı olacaksa, genel kanı Rusya'nın Ukrayna için sadece ab üyeliğine razı olacağı yönünde. Yine de zirvede Ukrayna'nın NATO'ya daha da yakınlaştırılması ve nihai üyeliğine "köprü" inşa edilmesi bekleniyor. Böylece Putin'e net bir mesaj gönderilecek.

ORTAK SAVUNMANIN GÜÇLENDİRİLMESİ

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı yasa dışı ilhakının ardından kolektif savunma ve caydırıcılık kabiliyetini güçlendirmeye odaklanan NATO, Washington Zirvesi'nde de bu konuya özel önem atfedecek. Müttefiklere kara, hava, deniz, uzay ve siber uzayda kolektif savunma taahhüt eden Nato, zirvede endüstriyel işbirliği ve üretimi artırmayı taahhüt edecek. Üye ülkeler aynı zamanda balistik füze savunma sistemini güçlendirmek için Polonya'da yeni bir üssün kurulmasına onay verecek.

ÇİN TEHDİT OLARAK GÜNDEMDE

Tehdit olarak ilk kez Çin'in 2019'da Londra'da düzenlediği liderler toplantısında radarına alan NATO, Washington Zirvesi'nde de bu konuyu ele alacak. NATO Genel Sekreteri, Özellikle Asya-Pasifik'teki ortaklarla işbirliğini derinleştirmek için Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore liderlerini zirveye davet etti. İran, Çin ve Kuzey Kore'nin Rusya'yı desteklediğini söyleyen Stoltenberg, "otoriter aktörlere" karşı "dostlarla" daha yakın işbirliğinin önemini vurguladı. Bu çerçevede, zirvede Asya-Pasifik'teki NATO ortaklarıyla ilişkilerin genişletilmesi bekleniyor.

BIDEN'IN DURUMU GÖLGE DÜŞÜRÜYOR

NATO'nun 75. Yılında Washington'da bir zirve düzenlemesi sembolik bir anlam taşıyor.50. Yaşını da Washington'da kutlayan NATO, en son ABD'de 2012'de zirve düzenlemişti. Ev sahibi ABD'de ise mevcut Başkan ve 2024 seçimlerinde demokratların başkan adayı Joe Biden'ın sağlık durumu, ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Zirve'de NATO'nun atacağı adımların yanı sıra, Biden'ın kritik toplantılarda sergileyeceği performans ve göreve devam edip etmeyeceği konuları, zirveye bir nevi gölge düşürüyor.