Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye ile Ankara'da bir araya geldi. Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanını Beştepe'de resmi törenle karşıladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde önce ikili ardından heyetlerarası görüşme gerçekleştirildi.
Görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. İki ülke arasında 4 ticaret anlaşması imzalandığını dile getiren Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: "Senegal Batı Afrika'daki en kısa münasebetimizin olduğu ülkelerden. Ticaret hacmimiz 500 milyon dolara yaklaştı. Senegal ile 4 anlaşmaya imza attık. Türk şirketlerinin Senegal'deki yatırımı 3 milyar doları buldu.
FETÖ İLE MÜCADELE
Görüşmelerimizde Senegal 2050 ulusal dönüşüm programı gündeme geldi. Tecrübelerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ettim. Senegal'e FETÖ ile mücadelede verdiği destek için teşekkür ediyorum.
GAZZE'DE YAPILAN SOYKIRIM
İsrail'in Filistin topraklarındaki soykırımı karşısında Türkiye ve Senegal'in atacağı adımları konuştuk. Senegal'in Filistin meselesinde iki devletli çözümü esas alan tutumu son derece kıymetli. Zulmün, savaşın ve katliamın ne demek olduğunu çok iyi bilen, bunun acısını yaşayan Afrikalı kardeşlerimizin İsrail'in tutumu karşısındaki dirayetli duruşunu takdirle karşılıyoruz. Kan, katliam ve gözyaşı üzerine bir gelecek inşa edilemeyeceğini emperyalistler Afrika'da tecrübe ettiler. Vicdan sahibi tüm ülkeleri İsrail hükümeti üzerinde daha fazla baskı yapmaya davet ediyorum. Afrika'daki tüm kardeş ve dostlarıma selamlarımı gönderiyorum.
ORTA DOĞU'DAKİ GERİLİM
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Erdoğan, Orta Doğu'daki gerilime ilişkin "Bundan sonraki süreç bölgede çok daha sıkıntılı olacak Bölge ateş çemberine gidiyor" dedi.
"TİCARET 500 MİLYON DOLARA YAKLAŞTI"
Ticaret 500 milyon dolara yaklaştı. İlk hedefimiz 1 milyar dolar. Türk şirketlerinin yatırımlarının değeri 3 milyar doları buldu. İstanbul'da yarın Türkiye Senegal iş forumu düzenlenecek. Bu toplantılarla ekonomik münasebetlerimizin gerçek potansiyelini ortaya çıkaracak. Senegal 2050 programı da gündeme geldi. Tecrübelerimizi dostlarımızla paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ettim.
Güvenlik savunma sanayi ve FETÖ konusunda terörle mücadelede atılacak adımları değerlendirdik. Destekleri için teşekkür ediyorum.
"VİCDAN SAHİBİ ÜLKELERİ DAHA FAZLA BASKI YAPMAYA DAVET EDİYORUZ"
Sahel bölgesi ve Filistin'deki gelişmeleri de gündeme aldık. İsrail'in soykırımı karşısında Senegal ile Türkiye'nin atabileceği adımları konuştuk. Senegal'in Filistin meselesinde iki devletli çözümü ele alan tutumunu kıymetli buluyorum. Filistin ve Lübnan halkının yanında olmayı insani vazifemiz olarak görüyoruz. Kan ve katliam üzerine huzurlu gelecek inşa edilemeyeceğini emperyalistler Afrika'da tecrübe ettiler. Aynı hakikat Gazze ve Lübnan'da da tecelli edecektir. Zulmün ne olduğunu iyi bilen kardeşlerimizin İsrail'in soykırım politikasına karşı duruşunu takdirle karşılıyoruz. Vicdan sahibi ülkeleri daha fazla baskı yapmaya davet ediyoruz"
Senegal Cumhurbaşkanı Faye ise açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
"Sayın cumhurbaşkanı öncelikle bize gösterdiğiniz sıcak, misafirperver ağırlama için teşekkür ediyorum. Sizlerle samimi ilişkilerimizi güçlendirme fırsatını verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Savunma alanında, tarım faaliyetlerinde, sağlık, turizm ve ticari sektörde ilişkilerimizin zengin yelpazede olduğunu ifade edebilirim. Son derece başarılı Türk firmalarının inşaatları vesilesi ile başarıya ulaştık. Ortaklığımızı başka sektörlere de genişletme arzusundayız. Özel sektör temsilcilerini malzeme, hizmet tedariki dışında ortak girişimlerin güçlendirilmesinde onları destekliyorum. 2050 ulusal dönüşümümüzü ele aldık.
"GAZZE'DE DERHAL ATEŞKES İLAN EDİLMELİ"
İkili ilişkiler dışında uluslararası konulardan da bahsettik. Özellikle Filistin halkının yaşadığı trajedilerdir. BM Genel Sekreteri'nin barış, güvenlik sağlama görevini destekliyoruz. Sahel bölgesinde daha fazla görev sağlanmalı. Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmeli"