Cumhurbaşkanı​ Recep Tayyip Erdoğan​, Belgrad’da Sırbistan​ Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic​ ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başlıkları:

İki senenin ardından tekrar Belgrad​'da olmaktan mutluluk duyuyorum. İstişarelerimiz geleceğe yönelik önemli gelişmelerin olabileceğinin bize sinyallerini verdi.

11 anlaşmaya imza attık. Küresel ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduk.

Sırbistan'la ilişkilerimizde adete altın çağı yaşıyoruz. Ticaret hacmimiz 2 milyar doları aştı. Karşılıklı turist sayıları önemli oranda artacaktır. 

Gazze başta olmak üzere Lübnan'da yaşanan dram da gündemimizde yer aldı. İsrail'e artık dur denilmeli. 1967 sınırları esas alınarak başkenti Doğu Kudüs olan Filistin kurulması şarttır. Filistin devletini tanıma çağrısını burada tekrar hatırlatıyorum.

Toplantıda konuşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ortak basın toplantısı düzenliyor şu ifadeleri kullandı: 

Rusya Litvanya arasında gerilim: Litvanya Rus saldırısına hazırlanıyor! Rusya Litvanya arasında gerilim: Litvanya Rus saldırısına hazırlanıyor!

Hem Türkiye'yi hem Sırbistan'ı ilgilendiren konuları görüştük. Küresel konularla ilgili görüşlerini aldım. Yaptığımız görüş alışverişi hem Türkiye hem Sırbistan için hayırlı olacak. Türkiye ile Sırbistan arasında çok iyi ilişkiler var.

İki ülke arasındaki ticareti 7 kat artırdık. Cumhurbaşkanı Erdoğan bize ev ödevi verdi. Dış ticaret hacmimizi 2,6 milyar dolara ulaştıracağız.

Türkiye dostane ilişkiler kurmaya önem verdiğimiz ülke. Özellikle savunma sanayii alanında iş birliğimiz artmalı. İş birliğimizin her alanda büyümesi gerekiyor. Türk yatırımcılarına teşekkür ederiz.  Gelecekte daha yakın çalışarak Sayın Erdoğan'ın da izniyle daha iyi sonuçlara ulaşacağız. Dostluğumuzu daha nasıl geliştirebiliriz bunları konuştuk. 

'DÜNYANIN EN ETKİLİ DEVLET ADAMLARINDAN BİRİ'

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan ziyaretine ilişkin, "Günümüz dünyasının en etkili devlet adamlarından biri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti, Sırbistan için her zaman büyük bir onurdur." ifadesini kullandı.

Vucic, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Başkan Erdoğan'ın ziyaretinin, dünyanın siyasi ve ekonomik zorluklarla dolu gündemi içinde gerçekleşmesinin önemli olduğunu belirtti.

Son dakika | Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan'da! 5 milyar dolarlık anlaşma - 1. Resim

Ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine ivme kazandırdığını, barış ve refahı özleyen bölgeye istikrar katkısı sağladığını kaydeden Vucic, şu yer verdi:

"Günümüz dünyasının en etkili devlet adamlarından biri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti, Sırbistan için her zaman büyük bir onurdur. Türkiye ve Sırbistan'ın uzun bir işbirliği geçmişi bulunmaktadır ve bu ziyaretler, özellikle güvenlik ve ekonomi alanlarında bağların derinleştirilmesi için fırsat sunmaktadır. Ekonomi, bu ziyaretin en önemli konularından biridir. Türkiye, Sırbistan'daki en önemli yatırımcılardandır ve bu ziyarette yeni projeler ve yatırımlar, altyapı projeleri, enerji ve ticaret konuları ele alınacaktır. Bu, özellikle mevcut zorlayıcı küresel ekonomik koşullarda, ülkemiz için büyük önem taşımaktadır.

Editör: Rüşeydanur UHA