GÜNDEM

Denizli’de orman yangını

Denizli'nin Babacağ İlçesi'nde çıkan orman yangını yaklaşık 10 saattir kontrol altına alınamadı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan yangına müdahale sürerken Kelleci ve Mollaahmet mahallelerini de etkilemeye başladı. Ekiplerin bir yandan alevlerle mücadelesi devam ederken bölgedeki 50 ev boşaltıldı. Binlerce kişinin bölgeden tahliye edildiği açıkladı.

Abone Ol

Denizli 'nin Babadağ ilçesi Yeniköy Mahallesi'nde öğle saatlerinde yıldırım düşmesi sonucu başlayan orman yangını halen devam ediyor.

Ekiplerin havadan ve karadan müdahaleler sürüyor. Şiddetli rüzgar nedeniyle de hızlı ilerleyen yangın yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladı.

Yaylada 50 ev yangının ilk saatlerinde tahliye edilirken, yangın Mollaahmet Mahallesi'ni tehdit etmeye başladı. Yoğun dumanın de etkili olduğu yaklaşık bin nüfuslu mahalle için tedbir amaçlı tahliye kararı verildi.

Mahalledeki evlerin kapıları jandarma ve arama kurtarma ekipleri tarafından bir bir çalınarak mahalleyi boşaltılması söylendi. Jandarma ekipleri aynı zamanda araç megafonlarıyla köyün boşaltılması konusunda uyarılarda bulundu.

Vatandaşların bir kısmı hayvanlarıyla birlikte mahalleyi tahliye etmeye başladı. Kimi vatandaşlar ise hayvanları götürecek uygun alanları olmadığı gerekçesiyle mahalleden ayrılmak istemediği öğrenildi. Mahalleden tahliye edilen vatandaşların Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Kurumu Kınıklı yerleşkesine konaklayacağı öğrenildi.

Evini ve hayvanlarını mahalleden tahliye eden Ergün Çavuş, "Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin, Valimiz, kaymakamımız, jandarmamız gelip yardım etti. Devlet olmazsa biz olmayız.

Mahalle tahliye edilmeye başladı. Mahallede yaklaşık 400 hayvanımız var. Tahliye edebildiğimiz kadarını düğün salonuna, boş alanlara hayvanlarımızı götüreceğiz. Allah izin verirse köyümüz yanmayacak" dedi.

Denizli  Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Denizli İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek de bölgeye gitti.

'AMACIMIZ HERHANGİ BİR YERLEŞİM YERİNE SIÇRAMADAN YANGINI SÖNDÜRMEK'

Vali Coşkun yaptığı açıklamada, öğle saatlerinde başlayan yangının devam ettiğini belirterek, "İlk saatlerde hava şartlarından dolayı havadan müdahale edilemedi. Şu anda havadan ve karadan müdahale sürüyor. Havadan 2 uçak, 4 helikopter karadan ise tüm kurumların müdahalesi sürüyor. Başka yerlerde yangınlar var. Çal ilçesinde çıkan yangın da kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Kale ilçesinde de yangın var. Pamukkale ilçesi Kocadere Mahallesi'nde de yangın var.

Bütün bu yangınlarda hava şartları önemli. Hava çok sıcak 44 derece. Meteoroloji de kuvvetli rüzgar uyarısı yaptı. Kuvvetli rüzgar çalışmaları zorlaştırıyor. Zaman zaman rüzgarın yön değiştirmesi de yangının yönünü değiştiriyor. İmkan ve kabiliyetlerimizle bütün unsurlarımızla bölgedeyiz.

Amacımız herhangi bir yerleşim yerine sıçramadan yangını söndürmek. Dolayısıyla bütün tedbirlerimiz mal ve can kaybına sebebiyet vermeden söndürmek. Bölgede birçok yerde yangın var. Ekipler dağılmış durumda. Çevre illerden de destek istedik" ifadelerini kullandı.

'6 BÖLGEDE YANGIN VAR'

Denizli  Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ise yangının Denizli bölgesine de sıçrama ihtimali olduğunu belirterek, "Denizli'nin üst tarafındayız. Denizli'ye sıçrama ihtimali var. Bütün ekipler olarak buradayız.

Denizli 'de 6 bölgede yangın var. Babadağ bölgesi zor bir bölge. Umarız rüzgarın da kesilmesiyle beraber yangını kontrol altına alırız. Şu anda 3-4 noktada her türlü tedbir alındı. Yangının ilerleyebileceği bölgelerde bulunan mahalleleri tahliye edecek şekilde hazırlıklar yapıldı. En kısa sürede kontrol altına alırız" dedi.

Yangın bölgesine Denizli Orman Bölge Müdürlüğü ve Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin yanı sıra arama ve kurtarma ekipleri de sevk edildi. Havadan ve karadan müdahale edilen yangını kontrol altına almak için ekiplerin cansiparane mücadelesi sürüyor. Yerleşim yerlerini tehdit eden orman yangını  nedeniyle yaklaşık bin kişinin yaşadığı Mollaahmet Mahallesi tedbir amaçlı tahliye edildi. Kontrol altına almak için çalışmaların sürdüğü yangın dron ile havadan görüntülendi.

KAHREDEN MANZARA: YÜZLERCESİ TELEF OLDU

Yaklaşık 10 saattir devam eden yangınlarda, onlarca hektar ormanlık arazinin yanı sıra yayla evleri, hayvan barınakları, onlarca küçükbaş ve binerce yaban hayvanı telef oldu. Yangına yaylada yakalanan bir koyun sürüsü de alevlerin arasında kaldı.

Sürünün çobanları canlarını son anda kurtarabilirken, sürünün büyük bir bölümü yangında telef oldu. Alevlerin uzaklaşmasının ardından sürünün son görüldüğü noktaya gelen çobanlar, karşılaştıkları işler acısı manzarayı cep telefonuyla görüntüledi. Telef olan ve can çekişen hayvanların görüntüleri yürekleri sızlattı.

1 KİŞİ TEDAVİ ALTINA ALINDI

Edinilen bilgiye göre Babadağ'ın Kelleci köyündeki ormanlık alandan başlayarak rüzgarında etkisiyle hızla büyüyen yangının söndürme çalışmalarına yardım etmek isteyen 44 yaşındaki Mustafa Bozdemir ve arkadaşları, ellerinde hortumlarla dumanların arasına girdiler. Bir süre sonra yoğun dumandan etkilenen Bozdemir fenalaştı. Durumu fark eden arkadaşları dumanların arasından Bozdemir'i hızla çıkararak sağlık ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından Denizli Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Bozdemir, yoğun bakıma alındı. Bozdemir'in tedavisinin devam ettiği öğrenildi.