Türkiye, jeolojik olarak aktif bir bölgede yer almakta ve önemli fay hatları üzerinde bulunmaktadır. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü yenilenen Diri Fay Haritasını paylaştı. Yayımlanan harita deprem araştırmaları ve önlemlerinde önemli bir rehber niteliği taşıyor.

24 İL FAY HATTI ÜZERİNDE

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin kent merkezi doğrudan aktif fay üzerinde bulunuyor.

Diri fay haritası kırmızıya büründü, tehlike yaklaşıyor! Türkiye'nin deprem riski olan bölgeleri belli oldu - 1. Resim

Ayrıca 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde yer alıyor. Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saros Körfezi'nden başlayıp, Aras Vadisi'ne kadar uzanıyor.

Bu fay hattı Gelibolu, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce, Bolu, Merzifon, Erzincan, Erzurum ve Van üzerinden geçiyor.

Ege Bölgesi'nde ise Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes ovaları boyunca diri fay hatları uzanıyor.

Bu hatlar Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'i kapsıyor.

Diri fay haritası kırmızıya büründü, tehlike yaklaşıyor! Türkiye'nin deprem riski olan bölgeleri belli oldu - 2. Resim

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

MTA Diri Fay Haritası'na göre, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce...

Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye ve Siirt birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.

Putin’den Çarpıcı Talimat: Rusya Ordusuna 180 Bin Yeni Asker Takviyesi! Putin’den Çarpıcı Talimat: Rusya Ordusuna 180 Bin Yeni Asker Takviyesi!

Diri fay haritası kırmızıya büründü, tehlike yaklaşıyor! Türkiye'nin deprem riski olan bölgeleri belli oldu - 3. Resim

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman...

Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum ise ikinci derece riskli bölgeler arasında bulunuyor.

Diri fay haritası kırmızıya büründü, tehlike yaklaşıyor! Türkiye'nin deprem riski olan bölgeleri belli oldu - 4. Resim

ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri...

Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir üçüncü derece riskli alanlar arasında yer alıyor.

Diri fay haritası kırmızıya büründü, tehlike yaklaşıyor! Türkiye'nin deprem riski olan bölgeleri belli oldu - 5. Resim

EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Deprem riskinin en az olduğu iller arasında Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman bulunuyor.

Editör: UHA HABER MERKEZİ