Dün gece itibarıyla dünya genelinde binlerce Windows sistemli cihaz açılışta Mavi Ekran (BSOD) sorunu yaşadı. Bu durum bankaları, havayollarını, TV yayıncılarını, süpermarketleri ve dünya çapında daha birçok işletmeyi etkiledi. Sorunun sebebi ise CrowdStrike güncellemesi...

Siber güvenlik sağlayıcısı CrowdStrike tarafından yapılan hatalı bir güncelleme, etkilenen bilgisayarları ve sunucuları çevrim dışı hale getirerek makinelerin düzgün bir şekilde başlatılamamasına yol açtı.

TÜRK HAVA YOLLARI DA YAŞANAN ARIZADAN NASİBİNİ ALDI

Türk Hava Yolları (THY) da yaşanan Microsoft Crowdstrike arızasından nasibini alan şirketlerden biriydi. Şirket, bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını bildirdi.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

Mansur Yavaş'tan o iddialara dikkat çeken çıkış: "Zamanı geldiğinde..." Mansur Yavaş'tan o iddialara dikkat çeken çıkış: "Zamanı geldiğinde..."

Dünya genelinde internet arızası: Microsoft
 Crowdstrike güncellemesi tüm sektörlerin belini büktü - 1. Resim

Sorunun giderilmesi ve yolcuların mağdur olmaması adına gerekli çalışmaların yapıldığına dikkati çeken Üstün, konuya ilişkin en kısa sürede bilgi vereceklerini kaydetti.

THY Basın Müşaviri Üstün, yaptığı ikinci açıklamada, "Değerli yolcularımız, dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz." ifadelerini kullandı.

BTK VE USOM SORUNLA İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATTI

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), yaşanan sorunların kaynağının tespiti ve giderilmesi için çalışma başlattı.

CROWDSTRIKE NEDİR? MICROSOFT GLOBAL HİZMET KESİNTİSİ ONLARCA SİTEYİ ÇÖKERTTİ!

CrowdStrike, bir siber güvenlik şirketi olup özellikle uç nokta güvenliği, tehdit istihbaratı, olay müdahalesi ve tehdit avcılığı konularında uzmanlaşmıştır.

Dünya genelinde internet arızası: Microsoft
 Crowdstrike güncellemesi tüm sektörlerin belini büktü - 2. Resim

2011 yılında kurulan CrowdStrike, siber saldırılara karşı koruma sağlamak için bulut tabanlı çözümler sunuyor. Şirketin en bilinen ürünü ise Falcon platformu. Falcon, gelişmiş tehdit algılama, önleme ve müdahale yetenekleri sunuyor ve yapay zeka ile gerçek zamanlı koruma sağlıyor.  

CROWDSTRIKE ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA GELDİ: HABERİMİZ VAR

Crowdstrike, Microsoft'un Windows işletim sisteminde Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarından haberdar olduğunu açıkladı. Şirket mesajında şöyle dedi: "Crowdstrike destek birimiyle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. Crowdstrike, Windows'ta Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarının farkındadır."

Avustralya yayın kuruluşu ABC News'teki habere göre, yayın kuruluşunun sistemleri de dahil olmak üzere, birçok sektördeki işletim sistemlerinde kesintiler oluştu.

Bu yüzden ulaştırma, bankacılık, ödeme cihazları, havalimanlarındaki check-in sistemleri, süpermarketlerdeki kasaların işletim sistemleri, benzin istasyonlarındaki pompalar ve diğer birçok alanda sistemlerde hata uyarısı alındığı ve sistemlerin kullanılamaz durumda olduğu kaydedildi.

MICROSOFT: HAFİFLETİCİ ÖNLEMLER ALDIK

Microsoft, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide "Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor" dedi.

"Hizmet Bozulması" başlıklı bir bildiride Microsoft, kullanıcıların ‘'çeşitli Microsoft 365 uygulamalarına ve hizmetlerine erişemeyebileceğini' söyledi.

Dünya genelinde internet arızası: Microsoft Crowdstrike güncellemesi tüm sektörlerin belini büktü - 3. Resim

Duyuru, Avustralya'nın Cuma günü ülkenin ulusal yayıncısı, en büyük uluslararası havalimanı ve büyük bir telekomünikasyon şirketinin sorunları bildirmesiyle birlikte BT sistemlerinde büyük ölçekli bir kesinti olduğunu bildirmesiyle geldi.

Avustralya Ulusal Siber Güvenlik Koordinatörü, “büyük ölçekli teknik kesintinin” “üçüncü taraf bir yazılım platformu” ile ilgili bir sorundan kaynaklandığını söyledi.

Microsoft, sorunu çözmeye çalışırken bazı kullanıcıların Microsoft 365'e yalnızca salt okunur modda erişebildiği için erişimin sınırlı olduğunu söyledi.

Açıklamada, “Bu olayı en yüksek öncelik ve aciliyetle ele almaya devam ederken, bozulmuş durumda olan kalan Microsoft 365 uygulamaları için kalıcı etkiyi ele almaya devam ediyoruz” denildi.

DÜNYA GENELİNDEKİ HAVALİMANLARI CHECK-IN İŞLEMLERİNDE SORUN YAŞIYOR

Dünya genelinde yazılım sisteminde yaşanan sıkıntı nedeniyle İngiltere'deki Edinburgh Havalimanı'nda otomatik biniş kartı tarayıcıları devre dışı kaldı. Biniş kartları manuel olarak kontrol ediliyor.

Yazılım sistemindeki küresel sıkıntı nedeniyle Avustralya'daki Melbourne Havalimanında check-in işlemleri yapılamıyor.

Amsterdam'ın Schiphol Havalimanında da gecikmeler yaşandığı bildirildi.

Japonya'nın Narita Havalimanı tarafından yapılan açıklamada, JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express ve Spring Japan Havayolu şirketlerinin sistemlerinde sorunlar yaşandığı açıklandı.

Hindistan'da ise Delhi Havaalanında bazı hizmetlerin geçici olarak etkilendiği bildirildi. Berlin Brandenburg Havalimanından yapılan açıklamada, teknik sorun nedeniyle işlemlerde gecikmeler yaşandığı aktarıldı.

İspanya'da da tüm havalimanlarının teknik sorundan etkilendiği ifade edildi.

SKY NEWS YAYIN YAPAMIYOR

İngiltere'nin en önemli televizyon haber kanallarından Sky News, yayın yapamadığını açıkladı. Kuruluşun CEO'su başkanı David Rhodes, X'te yaptığı açıklamada "Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, kesinti için izleyicilerden özür dileriz" ifadesini kullandı.  

Editör: UHA HABER MERKEZİ