Dünyada yaşanan bölgesel krizler ve modern savaş çağı birçok ülkenin savunmada yatırım yapmasına neden oluyor. Dünya çapında büyük savunma sanayi şirketlerine dolar, pound, ruble ve yuan harcanıyor. Yerli projelerini üreten ülkeler insansız askeri teknolojilerine her geçen yıl yenilerini ekliyor. Dünyanın en büyük askeri bütçesine sahip olan ABD, İHA'ların geliştirilmesi ve üretiminde lider olsa da Türkiye’nin uluslararası pazarda zirveye yükselişi konuşuluyor. 2020’li yıllarda Çin’in de dünyanın en büyük İHA ihracatçısı olduğu belirtilmişti.

Dünyanın en korkunç SİHA'ları belli oldu! Türkiye listeyi altüst etti - 1. Resim

TÜRKİYE SİHA ÜRETİMİNDE ZİRVEYİ ZORLUYOR

Orta Doğu’da artan gerilimler, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması, Ege ve Akdeniz’de oluşan tehditler Türkiye’yi savunma sanayi alanında yeni projeler üretmeye teşvik etti. Türk İHA’ları terör örgütlerinin adeta inine girdi. Çin'in drone satışları 2014'te zirveye ulaştı ve 2021'de Türkiye, dünyanın en büyük tedarikçisi olarak Çin'i geride bıraktı. Uzmanlar ihracatın yanı sıra teknik olarak İHA’ların güç ve denge durumunu inceledi.

Operasyonel kabiliyet, mühimmat özelliği ve havada kalma sürelerine bakıldığında uluslararası pazarda İHA’ların güç durumu araştırıldı. Küresel çapta slashgea’da yer alan bilgilere göre dünyanın en iyi en korkunç İHA/SİHA’ları belli oldu. Listede Türkiye de dikkat çekti.

Narin Güran cinayetinde aileden flaş açıklama! Baba evinde mi öldürüldü? Narin Güran cinayetinde aileden flaş açıklama! Baba evinde mi öldürüldü?

Dünyanın en korkunç SİHA'ları belli oldu! Türkiye listeyi altüst etti - 2. Resim

DÜNYANIN EN KORKUNÇ SİHA'LARI

Predator C Avenger - ABD
Bayraktar TB2 – Türkiye

Dünyanın en korkunç SİHA'ları belli oldu! Türkiye listeyi altüst etti - 3. Resim

Reaper - ABD
Global Hawk - ABD
Stingray - ABD

Dünyanın en korkunç SİHA'ları belli oldu! Türkiye listeyi altüst etti - 4. Resim

Hayalet Yarasa – Avustralya
AeroVironment Switchblade – ABD
Spike Firefly – İsrail
Orlan-10 – Rusya

Dünyanın en korkunç SİHA'ları belli oldu! Türkiye listeyi altüst etti - 5. Resim

Editör: Rüşeydanur UHA