GÜNDEM

Ehliyetini yenilemeyenler ve eski tip ehliyeti olanlar dikkat! Cezası var

Eski tip ehliyetlerin geçerlilik süresi 31 Aralık 2024'e uzatılmıştı. Bu kapsamda ehliyet yenileme süresi giderek daralıyor. Süreyi geçirenler ceza ödemek zorunda kalacak. Öte yandan yeni tip ehliyetler için de 10 yıl kullanım süresi var. İşte ehliyet yenilemeyle ilgili merak edilen tüm detaylar...

Abone Ol

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ehliyet yenileme sürelerine ilişkin son tarih yaklaşıyor. Yoğunluk yaşanmaması için zaman yaymak yerine erkenden ehliyet yenileme işleminin yapılması gerekiyor. Ayrıca ehliyetini yenileyenlerin de sürelere dikkat etmesi ve ceza almaması için yenilemesini zamanında yapması detayı öne çıkıyor.

Kimlik ve ehliyetlerdeki değişiklikler devam ediyor. Randevu olarak nüfus müdürlükleri vasıtasıyla çok kısa sürede işlemler gerçekleşip yeni kimlik ve ehliyetler eve kadar kargoyla geliyor.

Kimlikler için herhangi bir değiştirme tarihi yok. Ehliyetler için de son değiştirme tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlendi.

11 AY KALDI

Hürriyet'te yer alan habere göre; eski ehliyetlerin yenisiyle değiştirilmesi için sadece 11 ay kaldı. 11 ay içinde sağlık raporu alıp gerekli harçlar yatırıldıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nden randevu alarak kısa sürede yeni ehliyet verilen adrese kısa sürede kargolanıyor. Ehliyet değişimi yapılacağı için arada geçecek ehliyetsiz süre için de evrak veriliyor ve 1 ay süreyle ehliyet yerine geçiyor. Yeni ehliyet teslim edildikten sonra geçici evrak imha edilebilir.

YENİLENEN EHLİYETLERİN DE SÜRESİ VAR
Yenilenmiş ehliyetlerin süresi 10 yıl olarak belirleniyor. Ancak bazı ehliyet sınıfları için 5 yıl olarak belirlendi.

C1 sınıfı 7500 Kg'a kadar kamyon ve çekici, C1E sınıfı 12000 Kg' kadar kamyon ve çekici, C sınıfı Kamyon ve Çekici, CE sınıfı Römorklu Kamyon ve Çekici, D1 sınıfı Minibüs, D1E sınıfı Römorklu Minibüs, D sınıfı Minübüs ve Otobüs, DE sınıfı Römorklu Minibüs ve Otobüs 5 yıl süreyle, M sınıfı Motorlu Bisiklet, A1 sınıfı 11 KW'yı geçmeyen motosiklet, A2 sınıfı 35 KW'yı geçmeyen motosiklet, A sınıfı 35 KW'yı geçen motosiklet, B1 sınıfı 4 tekerlekli motosiklet, B sınıfı Otomobil - Kamyonet, BE sınıfı Römorklu Otomobil - Kamyonet, F sınıfı Traktör, G sınıfı İş Makinası 10 yıl süreyle yeni ehliyetle kullanılıyor.

NE KADAR CEZA UYGULANIYOR?

Ehliyetsiz araç kullanmak 12.978 TL, ehliyetine el konulan birinin araç kullanması 12.978 TL, ehliyeti iptal edilen birinin araç kullanması 12.978 TL, ehliyet sınıfı dışında araç kullanmak 6.440 TL, geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmak 2.610 TL, yönetmelikle sınırlanan süre ve sınırlara uymadan farklı ülkelerin ehliyetleri ile araç kullanmak 2.610 TL cezaya tabi tutulacak.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ 15 TL

Sürücülerin yeni sürücü belgelerine geçmeleri için ödemeleri gereken değişiklik masrafı toplam 15 TL olacak. Ehliyet değiştirme ücreti olarak belirlenen bu ücret, 13 TL kâğıt bedeli ve 2 TL vakıf hizmet bedelinin toplamını ifade ediyor.

ESKİ EHLİYET YENİLEME NASIL YAPILIR

Eski ehliyetleri yeni tip olarak değiştirmek isteyenlerin öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu almaları gerekiyor. Bunun için müdürlüğün internet sitesinden veya ALO 199 hattından randevu alınabiliyor. Ehliyet yenileme ücreti yatırıldıktan ve istenen belgeler hazırlandıktan sonra yenileme işlemi gerçekleştiriliyor.

İSTENEN BELGELER

Eski ehliyet

Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı

Sürücü sağlık raporu

1 adet biyometrik fotoğraf

2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi

SÜRÜCÜ SAĞLIK RAPORU NASIL ALINIR?
Sürücü sağlık raporu, aile hekimi veya özel hastanelerden alınabilir. Raporda, sürücünün trafiğe çıkmasına engel bir sağlık sorununun bulunmadığı belirtilmelidir.