Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Bağcılar Belediyesi Vefahane Yaşam Merkezi tarafından hayata geçirilen "Büyüklerimiz Değerlerimiz Projesi tanıtım programına katıldı.

TOPLUMUN ÖNCÜSÜ KABUL EDİLMELİ

Programda konuşan Emine Erdoğan şunları söyledi: Geçmişin bilgeliği ve irfanıyla aramızda kurulmuş en güçlü bağı, büyüklerimiz oluşturuyor. Bir deyiş, bir atasözü, bir türkü, bir masal onların dilinden bizim dilimize yerleşerek, kültürel hafızamızın devamlılığını, milli ve manevi varlığımızın muhafazasını sağlıyor. Yüzlerce yıllık yaşanmışlık ve tecrübeden damıtılmış nice hikmeti, büyüklerimiz bize aktarıyor. Bizim anlayışımızda, yaşı kemale erenler, toplumun öncüsü kabul edilir; sözleri muteber sayılır, tecrübe ve birikimleri yolumuzu aydınlatır. Ne yazık ki, bugün, geçmiş ile bağlarımızın gittikçe zayıfladığı, hatta zayıflatıldığı bir devirde yaşıyoruz.

YAŞLILARIN YOK SAYILDIĞI ANLAYIŞI REDDEDİYORUZ

7'den 70'e her jenerasyondan insanın birlikte huzur içerisinde yaşadığı evlerimiz, gittikçe eksiliyor. Oysa, kuşaklararası iletişimin sürdürülmesi, yetişkin-çocuk fark etmeksizin, bizleri hayatın sınamalarına karşı güçlendirirken, ruhumuzun hikmetle mayalanmasını sağlıyor. Yaşlılarıyla bağ kuramayan toplumlar ise, kimliklerini ve değerlerini kaybederken, toplumsal huzurlarını da geri gelmeyecek şekilde yitiriyor. Ebedi gençliğin yüceltildiği, yaşlılığın, dolayısıyla yaşlıların yok sayıldığı ve hayatın dışına itildiği bir anlayışı, biz kabul etmiyoruz. Yaşlanmayı istisnai bir durum, hatta hastalık addeden bir zihniyet küresel olarak pekiştirilirken, biz yaşlılığı hepimizin varacağı nihai ve değerli bir istikamet olarak görüyoruz.

140 BİN YAŞLI BİREY HİZMET ALIYOR

Macron'un "başbakan" tercihi Fransa'yı karıştırdı! Binlerce kişi sokaklarda Macron'un "başbakan" tercihi Fransa'yı karıştırdı! Binlerce kişi sokaklarda

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, yaşlılarımıza yönelik, çeşitli ve kapsamlı bakım hizmetleri sunuyor. "Evde Bakım Sistemi kapsamında 140 bin yaşlı birey, ailesinin yanında hizmet alıyor. Söz konusu model ile geleneksel aile yapısı güçlendirilirken, yaşlıların psiko-sosyal açıdan daha sağlıklı olmaları amaçlanıyor. Öte yandan, büyüklerin gün içinde güvenli bir kurumda ağırlanmasıyla, diğer aile fertlerinin iş ve sosyal hayata katılımları da kolaylaşıyor. Can yoldaşı oldukları yaşlılarını, devlete emanet etmeleri gerektiğinde ise, gözleri arkada kalmadan, Misafir Bakım Hizmeti alabiliyorlar. Bununla birlikte, bazı durumlar, yaşlılarımızın devlet bakımında olmasını gerektiriyor. Darüşşafaka'dan beri süren gelenekle, 2002 yılında 63 resmi huzurevinde 4 bin 952 yaşlımıza hizmet veriliyordu. Bu sayı, 2023 yılı Aralık ayı itibarıyla 17 bin 542 kapasiteli 168 resmi huzurevinde 14 bin 644 yaşlımızın ev sahipliğine ulaştı.

Editör: UHA HABER MERKEZİ