Endonezya Dışişleri Bakanlığının sosyal medya platformu X hesabından konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, İsrail'in tek taraflı olarak birinci aşamanın uzatılmasını talep ettiği ve ikinci aşama için görüşmelere katılmayı reddettiği hatırlatılarak, Endonezya'nın, İsrail'in Gazze'deki ateşkesi "baltalama girişimlerini" kınadığı belirtildi.
İsrail'in Gazze'ye yönelik insani yardımları engellemesinin ve bunun ateşkes görüşmelerinde koz olarak kullanmasının savaş suçu teşkil ettiği vurgulanan açıklamada, "Endonezya, uluslararası toplumu, yardımların ulaştırılmasına derhal izin vermesi ve ateşkes koşulları uyarınca ikinci aşama için görüşmelere yeniden başlaması için İsrail'e baskı yapmaya çağırmaktadır." ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, bölgede kalıcı barış için uygulanabilir tek yolun iki devletli çözümden geçtiğinin altı çizildi.
İsrail'in Gazze'ye insani yardımların girişini durdurması kararı
İsrail Başbakanlık Ofisinden 2 Mart'ta yapılan açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişinin durdurulmasına karar verdiğini duyurmuştu.
İnsani yardımların durdurulmasına, anlaşmanın 42 günlük birinci aşamasının sona ermiş olması ve Hamas'ın İsrail'in kabul ettiği görüşmelere devam edilmesine ilişkin ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un taslağını kabul etmemesi gerekçe gösterildi.
İsrail, esirlerin serbest bırakılması sağlanmadan ateşkese devam etmeyeceği tehdidinde bulundu.
Hamas ise İsrail'in Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini durdurma kararına sert tepki göstererek, bunun bir savaş suçu olduğunu ve ateşkes anlaşmasına açık bir darbe niteliği taşıdığını belirtmişti.