Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz indiriminin Türkiye'ye yarayacağını söyledi. Yılmaz "FED ve Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) beklenti faiz düşürecekleri yönünde. Bunun bize ve gelişmekte olan dünyaya olumlu yansıması olacak. Dünyadaki likiditenin arttığı bir döneme girmiş olacağız ve gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımları olacak. Bundan biz de pay alacağız" dedi.
BİZ YOLUMUZA BAKIYORUZ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu artırmasına yönelik soruya Yılmaz, "Bu yıl kredi derecelendirme kuruluşlarının her üçünün de kredi notunu artırdığı tek ülkeyiz. Biz yolumuza bakıyoruz. Şu not vermiş, vermemiş o kendi bilecekleri şey. Biz risklerimizi azaltıp, bünyemizi sağlamlaştırıp yolumuza devam edeceğiz. Diğerleri kendiliğinden gelir diye inanıyorum" dedi.
AMAÇ FAİZİ DÜŞÜRMEK
Amaçlarının orta vadede hem enflasyonu hem de faizleri düşürmek olduğuna işaret eden Yılmaz, bunun 2013'te başarıldığını, anılan dönemde enflasyonun 6, faizlerin de 4.5 civarında seyrettiğini anımsattı. Yılmaz "OVP'de en temel amacımız enflasyonu yeniden tek haneye düşürmek, fiyat istikrarını sağlamak. Büyümenin nimetlerini bütün kesimlere yaymak istiyoruz. Özellikle deprem yükü hafifledikçe bu önceliklerimize daha fazla yoğunlaşacağız. Amacımız orta vadede hem enflasyon hem faizleri düşürmek" diye konuştu.
KKM'DE GÜRÜLTÜ KOPMADI
Kur korumalı mevduatın Geçen yılın ortalarında 126 milyar dolara kadar çıkan kur korumalı mevduatın bugün 50 milyar doların altına gerilediğini de belirterek "Bunu yaparken de hiç gürültü oluşturmadan, kademeli şekilde bunu başardık" dedi. Yılmaz, enerjide çok tüketene yüksek tarife ile ilgili de "Geliri yüksek kesimlere prensip olarak sübvansiyon vermememiz lazım. Bunun yerine dar ve orta gelirli kesimleri hedeflememiz gerekli" dedi. Yılmaz deprem bölgesine 2 yılda 2.5 trilyon TL kaynak aktardıklarını da belirterek "2025 yılından itibaren bu kaynak azalacaktır" dedi.
EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK YOK
Cevdet Yılmaz, devletin mevcut emeklilik sisteminde bir değişiklik öngörülmediğini, asıl hedeflerinin bu sistemi daha da güçlendirmek olduğunu vurguladı. Yılmaz, Türkiye'de emekli sayısının oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Emeklilere yönelik enflasyona karşı koruyucu adımlar atıldığını belirten Yılmaz, "Bütçemizin imkanlarını sonuna kadar zorlayarak emeklilerimizin yanında olduk. Emeklilerimize yüzde 41.5 enflasyon beklediğimiz bir yılda bunun 2 katı kadar artış sağladık. İmkanlar oluştukça yanlarında olmaya devam edeceğiz. 2025 yılı ocak ve temmuz dönemlerinde, enflasyon gelişmelerine bağlı olarak zamlar yapılacak" dedi.
CARİ DENGE İKİNCİ AYDA DA FAZLA VERDİ
Türkiye'nin cari işlemler hesabı temmuzda 566 milyon dolar fazla verdi. Cari denge, haziranda 407 milyon dolar fazla vermişti. Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, altın ve enerji hariç cari fazla ise 4 milyar 879 milyon dolar oldu. Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6 milyar 873 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler de 5 milyar 601 milyon dolar olarak gerçekleşti. Temmuzda net portföy girişi ise 3.7 milyar dolar oldu. Verileri değerlendiren Cevdet Yılmaz "Temmuz ayında rezervlerimizdeki artış 5,4 milyar dolara ulaşırken, portföy yatırımlarında son 10 yılın en yüksek aylık girişi yaşandı" dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ise "Temmuzda 10 yılın en yüksek aylık portföy girişi gerçekleşirken son bir yılda toplam giriş 34.5 milyar dolar oldu. Makroekonomik ve finansal istikrarda elde ettiğimiz kazanımları yapısal reformlarla kalıcı hale getirmeyi ve daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz" dedi.