Lama, devenin Güney Amerikalı bir akrabasıdır. Bu sağlam yaratıklar, And Dağları'nın halkları tarafından kullanılan evcil hayvanlardır. Yerli halklar, lamaları yüzyıllardır yük hayvanı olarak kullanmışlardır. Birkaç yüz hayvanı içerebilen lama sürüleri, And Dağları'nın en engebeli arazisinde bile büyük miktarlarda mal taşır.
Lamalar, hayvanları toplamaya isteklidir, ancak yalnızca bir noktaya kadar. Aşırı yüklenmiş bir lama, basitçe hareket etmeyi reddedecektir. Bu hayvanlar genellikle yere uzanır ve yükleri hafifleyene kadar sahiplerine tükürebilir, tıslayabilir ve hatta tekmeleyebilir.
Lamalar çimlerde otlanır ve inekler gibi yiyeceklerini kusar ve geviş getirir gibi çiğner. Lamalar birçok farklı bitki türünü yiyerek hayatta kalabilirler ve çok az suya ihtiyaç duyarlar. Bu özellikler onları seyrek dağlık arazide bile dayanıklı ve güvenilir kılar.
Lamalar, içinde yaşadıkları insan topluluklarına ulaşımdan çok daha fazla katkı sağlar. Postlarından deri yapılır ve yünlerinden ip, kilim ve kumaş yapılır. Lama dışkısı kurutulur ve yakıt olarak yakılır.
Lamaların tüyleri çoğunlukla yanmazdır ve onları ateşten korur.
Lama'nın kakası kokusuzdur ve çevre dostu gübre üretmek için kullanılır.
Lamaların tüylerinin aralarındaki katlarında farklı desenler vardır.
Lamalar sosyal olmaktan hoşlanırlar.
Uzun ömürlü ve çok güçlüdürler.
Bazı ülkelerde insanlar yemek olarak lama eti yerler.
Deve ailesinin bir parçasıdır.
Lamalar, koruma görevi için çağrıldıklarında en zeki ve uyanık koruyuculardır. Bir komşunun köpeği ile yırtıcı bir çakal arasındaki farkı anlayacak kadar zekidirler.
Oldukça hızlı koşarlar.
Sahipleri ağır yük taşıttığında yapmayacaklarını ifade ederler.
Lamalar akıllı, uysal ve eğitilmesi kolaydır, sahipleriyle uğultu yoluyla iletişim kurarlar.
Lamalar, sahibine ve sürüdeki diğer üyelere tükürerek öfkelerini salıverirler ve onu tedirgin ettiğinizi bilmenizi sağlar.
Hepsini bir araya getirirsek, lamalar yünleri, sütleri ve etleri için değer verilen güzel hayvanlardır. Aşağıda belirtilen tüm lama türleri, yüzyıllardır yün üretmek için yetiştirilmektedir.