EKONOMİ

İkinci el 'stop' dedi, sıfır hareketlendi

Abone Ol

Sıfır kilometre otomobillerde ÖTV muafiyeti ve kampanyaların etkisiyle satışlar hızlanırken ikinci elde fiyatlar dengelendi. İkinci elde satış adetleri düşüp ortalama satış süreleri de uzamaya başladı. Pandemi sonrasında sıfır km araç fiyatlarını geçen ikinci el araç fiyatlarındaki köpük giderken, fiyatların normale dönmesinde fırsatçı ve al-sat yapanların piyasadan çekilmesi etkili oldu. Enflasyondan arındırıldığında, ikinci el otomobillerin ortalama reel fiyatları 10 aydır düşüyor.

Yıllık enflasyon nisanda yüzde 69.80 artarken yıllık artış oranı ikinci el otomobillerde yüzde 15-26 aralığında kaldı. İkinci el otomobilde bu yılın ilk 4 ayındaki artış ise sadece yüzde 2.24 oldu. Aynı dönemde 4 aylık enflasyon % 18.71 olarak gerçekleşirken yılbaşında ikinci el bir araç alan, enflasyon karşısında yüzde 16.47 kayba uğradı. Mükerrer satışlar çıkartıldığında ikinci el piyasasında satılan otomobil sayısının 2 milyon adede ulaştığını vurgulayan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, "Geçmişte yüksek fiyatla ikinci el otomobil satın alıp piyasa düştüğü zaman bu duruma dayanıp aracını elinde tutanlar, şimdi satışa koyuyorlar. Fiyatlar düşmüyor ama fahiş biçimde de artmıyor. Dengesini buldu" dedi.

FİYAT SABİT KALDI

Piyasada oluşan 2. el araç arz fazlalığının, sıfır km otomobil kampanyalarıyla birlikte yıl sonuna kadar erimesinin beklenmediğini açıklayan Yalçın, "Satılamayan araçlarda fiyatlarda önemli düşüşler görünmese de çoğunlukla sabit kalıyor. Sıfır km otomobillerde artarak devam eden kampanyalarla birlikte ikinci eldeki durgunluğun devam etmesini bekliyoruz" diye konuştu. Bu arada ocak-nisan döneminde sıfır binek ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.3 oranında artarak 371 bin adet olarak gerçekleşti. Mayıs ayında sektörün beklediği 70-80 bin adetlik satış gerçekleşirse yılın ilk beş ayında sıfır kilometre satış adetleri 500 bin adet bandına ulaşacak.

SIFIRDA 7 TEMMUZ İNDİRİMİ 300 BİN LİRAYA ULAŞTI

Sıfır km otomobiller için Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR), 7 Temmuz 2024 tarihinde Avrupa ile aynı anda ülkemizde de devreye girecek. Bu tarihten itibaren ülkemizde satılan tüm sıfır km otomobillerde, Acil Durum Fren Sistemi (AEB), Şerit Takip Sistemi (LDWS), Geri Vites Kamera Sistemi, Kör Nokta Uyarı Sistemi (BLIS), Yorgunluk gibi güvenlik donanımları bulunmak zorunda. Tüm markalar bu tarihten sonra, stoklarında kalan GSR donanımı bulunmayan otomobilleri satmak için belirli bir cezayı ödeyecek. Bu nedenle markaların 7 Temmuz tarihine kadar stoklarındaki araçları bitirmek için kampanyaları hızlandırdı. Kampanyalarda indirim ı yüzde 20'ye kadar çıkıyor. Sıfır araçlarda 100-300 bin liraya kadar indirimin yanı sıra kredi kampanyaları da sürüyor.

KAMPANYALAR YIL SONUNA KADAR SÜRECEK

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel "Bayilerin geçmiş dönemden verdikleri yıllık siparişleri stok anlamında ellerinde birikmeye başladı. Bayiler şu anda her marka, her modele göre kendi içlerinde hem peşin indirimleri uygulamaya hem de kendi bünyelerinde kampanyalar düzenlemeye başladı" dedi. Piyasalarda fiyatların dengeye oturduğunu dile getiren Ertemel, "Bence yıl sonuna kadar bu kampanyalar devam edecek. Çünkü şu anda satış istenilen düzeyde değil. Gelen müşteriler genellikle takasa araç teklif edip üstünü nakit ödeyip alan müşteriler şu anda" diye konuştu.