Abdullah Öcalan’la yapılması beklenen İmralı görüşmelerine ilişkin iddialar, siyaset kulislerini hareketlendirdi.
DEM Parti Heyeti’nin Ocak ayı sonuna kadar Öcalan’la bir görüşme yapacağı konuşulurken, bu sürece dair hazırlanan yol haritasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yakın kurmayları tarafından planlandığı öne sürüldü.
SÜRECİN İKİNCİ AŞAMASINDA NELER VAR?
Ankara kulislerinde, barış sürecinin ikinci aşamasının başladığı konuşuluyor. Öcalan’ın kısa bir süre içinde silahların bırakılması çağrısı yapması bekleniyor.
Gazeteci Abdulkadir Selvi, Öcalan’ın çağrısının YPG dahil tüm silahlı unsurları kapsayacağını iddia etti. Selvi, sürecin hızlandırılması gerektiğini belirterek, “Süreç uzadıkça sabote edilme riski artar. Sağlıklı bir çözüm için hızlı ama dikkatli olunmalı” ifadelerini kullandı.
MHP VE DEM'İN TUTUMU
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim’de Meclis açılışında DEM Parti sıralarıyla tokalaşması ve 22 Ekim’de Öcalan’a yaptığı çağrı sürecin başlangıcı olarak değerlendiriliyor. Ancak ne MHP ne de AK Parti’den sürece dair somut açıklamalar geldi.
Buna rağmen, kulislerde hazırlanan yol haritasının detaylarının yalnızca Erdoğan’a yakın bir grup tarafından bilindiği konuşuluyor. Nefes’ten Deniz Zeyrek, köşesinde kaleme aldığı yazısında sürece dair her şeyin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yakın kurmaylarınca planlandığını ve MHP’lilerin dahi henüz tam olarak bilmediği bir yol haritası hazırladığını da iddia etti.
Öte yandan muhalefetin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden adaylığını sürece dahil etme ihtimali konusundaki eleştirilerine, DEM Parti kaynakları yanıt verdi.
Deniz Zeyrek’e konuşan bir kaynak, “Siyasi gündemlerden bağımsız bir şekilde barışa odaklanmamız gerekiyor. Çözüm fırsatını kaçırma lüksümüz yok” dedi.
DEM Parti’nin tutuklu eski eş başkanı Selahattin Demirtaş da bu yaklaşımı destekleyerek, “Geçmişteki hataları tekrarlamamak için siyasi gündemlerden uzak durarak barışa odaklanmalıyız” ifadelerini kullandı.
GÖRÜŞME NE ZAMAN OLACAK?
Serbestiyet’ten Hilal Köylü, İmralı Heyeti’nin Öcalan’la görüşmesinin yarın gerçekleşebileceğini yazdı. Köylü, AK Parti ve MHP cephesinde Öcalan’dan bir silah bırakma çağrısı beklendiğini, bu çağrının ertelenmesi durumunda bunun kötü bir senaryo olarak değil, müzakerelere hazırlık süreci olarak görüldüğünü belirtti.
'SÜREÇTE ACELE EDİLMELİ'
Hürriyet yazarı Hande Fırat da sürecin uzatılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Geçmişteki örnekler, uzayan süreçlerin başarı şansını azalttığını gösteriyor” dedi.
AK Partili isimler Hüseyin Yayman ve Galip Ensarioğlu ise sürecin 21 Mart Newroz’a kadar sonuçlanabileceğini belirterek, bu tarihe kadar silahların bırakılmasının mümkün olabileceğine dikkat çekti.
YOL HARİTASI HAZIR MI?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yakın ekibi tarafından planlandığı iddia edilen yol haritası hem iktidar hem de muhalefet cephesinde yakından izleniyor. Sürecin akıbeti, Öcalan’dan gelecek mesajın yanı sıra siyasi partilerin tutumlarına bağlı olacak gibi görünüyor.
NE OLMUŞTU?
1 Ekim 2024: Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama yılının açılışında, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokratik Emek Partisi (DEM Parti) milletvekilleriyle tokalaştı.
22 Ekim 2024: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan’a, örgütü lağvetmesi halinde TBMM’de konuşma yapma imkanı tanınabileceğini ifade etti.
23 Ekim 2024: DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, 43 ay aradan sonra İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan ile bir görüşme gerçekleştirdi.
28 Aralık 2024: Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, İmralı’ya gitti.
2 Ocak 2025: DEM Parti İmralı heyeti MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle görüştü.