12.10.2024 09:30

NİKARAGUA, İSRAİL İLE İLİŞKİLERİ KESTİ

Nikaragua hükümeti, “faşist ve savaş suçlusu İsrail hükümetinin Filistin halkına karşı sürdürdüğü acımasız soykırıma" tepki olarak İsrail ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu.


12.10.2024 08:40

"KAZAYLA DEĞİL DOĞRUDAN BİR EYLEM"

İrlanda Genelkurmay Başkanı Sean Clancy, İsrail'in Birleşmiş Milletler Lübnan​ Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldırısının yanlışlık olduğuna inanmadığını belirterek, "Askeri bir bakış açısıyla bu, kazayla yaşanan bir eylem değil doğrudan bir eylemdir." ifadelerini kullandı.


12.10.2024 08:20

MELONİ: İSRAİL, BM'NİN 1701 NUMARALI KARARINI İHLAL EDİYOR

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni​, Orta Doğu’da "iki devlet iki halk" çözümünden yana olduklarını yineledi.

İsrail ordusunun, dün İtalyan askerlerinin de görev yaptığı Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'nü (UNIFIL) hedef alan saldırısına da değinen Meloni, "İtalyan hükümeti olup bitenleri dikkatle takip ediyor. Yaşananları, kınamaya geri dönüyorum. Bu kabul edilemez ve BM’nin 1701 numaralı kararı ihlal ediliyor. Hükümet, bunu şiddetle protesto etti. İspanya ve Fransa ile beraber ortak açıklama yapma kararı aldık. " ifadelerini kullandı.


12.10.2024 08:15

MACRON: UNIFIL'E YENİ SALDIRIYI KABUL ETMEYECEĞİZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail ordusunun Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) tekrar saldırmasını kabul etmeyeceklerini bildirdi.

UNIFIL kapsamında görev yapan 700 Fransız askerinin, Fransa'nın hem Lübnan hem de İsrail'in güvenliği için çalışmak istediğini gösterdiğini ifade eden Macron, "UNIFIL birliklerinin İsrail silahlı kuvvetleri tarafından kasten hedef alındığını görmek kesinlikle kabul edilemez. Bunu kınıyoruz, kabul etmiyoruz ve tekrarlanmasını da kabul etmeyeceğiz." dedi.


12.10.2024 08:00

BİDEN'DAN İSRAİL'E 'HEDEF ALMA' ÇAĞRISI 

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği ve kasırgaların bıraktığı yıkımla mücadele kapsamında yapılan brifingde gündeme dair soruları yanıtladı.

Biden, "İsrail'in BM barış gücü unsurlarını vurmaya son vermesini istiyor musunuz?" şeklindeki soruya, "Kesinlikle, elbette." diye yanıt verdi.


12.10.2024 07:45

ABD SAVUNMA BAKANI AUSTIN: İSRAİL'İ TEŞVİK ETTİM

ABD Savunma Bakanı Austin, İsrailli mevkidaşı Gallant ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin X hesabından paylaşım yaptı.

Austin, açıklamasında, "UNIFIL güçlerinin güvenliğinden emin olmaları ve askeri operasyonlardan mümkün olduğunda diplomatik bir sürece geçiş çabalarının koordinasyonu konusunda (İsrail'i) teşvik ettim." ifadesini kullandı.


12.10.2024 07:30

İSPANYA, İSRAİL'İN UNIFIL'E İKİNCİ SALDIRISINI KINADI

İspanya hükümeti, İsrail'in Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücüne (UNIFIL) son iki günde ikinci kez gerçekleştirdiği saldırıyı kınadı.

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in bugün Nakura'daki UNIFIL karargahına düzenlediği ve iki askerin daha yaralanmasına yol açan yeni saldırılarını sert bir şekilde kınadığını yineler. Hükümet, İsrail'in bu saldırılara derhal son vermesini, uluslararası insani hukuk ve Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı Kararından doğan yükümlülüklerine uymasını talep ediyor." ifadelerine yer verildi.


12.10.2024 07:15

FRANSA, İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ'Nİ BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

İsrail'in Paris Büyükelçisi Joshua Zarka, ülkesinin Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’nü (UNIFIL) hedef alan "kasıtlı saldırıları" hakkında izahat vermek üzere Fransa Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Fransa, İsrail'in Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) karşı kasıtlı saldırılarını kınıyor." ifadesine yer verildi.


12.10.2024 00:05

İSRAİL: UNIFIL ASKERLERİ 'KAZARA' YARALANDI

İsrail Ordu Sözcüsü Nadav Shoshani, İsrail ordusunun saldırısı sonucu 2 UNIFIL askerinin yaralanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

UEFA Uluslar Ligi'nde 12 Ekim maç programı açıklandı! İşte o program UEFA Uluslar Ligi'nde 12 Ekim maç programı açıklandı! İşte o program

Shoshani, UNIFIL askerinin Lübnan'ın güneyinde Hizbullah unsurlarıyla yaşanan çatışmada "kazara" yaralandığını ileri sürdü.

İsrail ordusunun bu tür olaylardan "derin endişe duyduğunu" savunan Shoshani, olayın incelendiğini aktardı.

İSRAİL TANKLARI UNIFIL'İ HEDEF ALDI

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Ras Nakura bölgesindeki merkezinin dün sabah patlamadan etkilendiğini bildirmişti.

UNIFIL'e ait bir gözetleme kulesi yakınındaki 2 ayrı patlamada BM barış gücünde görevli 2 askerin yaralandığı belirtilmişti.

Lübnan resmi ajansı NNA, İsrail ordusunun UNIFIL komuta merkezinin ana girişini top mermisiyle hedef aldığını, bir UNIFIL gözlem kulesini de "Merkava" tankı ile vurduğunu duyurmuştu.

Saldırı nedeniyle komuta merkezinde maddi hasar oluştuğu, "Merkava" tankı ile gözlem kulesine düzenlenen saldırıda da Sri Lanka taburundan 2 askerin yaralandığı kaydedilmişti.

UNIFIL, dün de İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu 2 Barış Gücü askerinin hafif yaralandığını duyurmuştu.

Editör: KADER UHA