Ermenistan, hukuksuz şekilde işgal ettiği Karabağ'dan Azerbaycan tarafından kovulmuştu.
İki ülke arasında başlayan çatışmalar yerini Ermenistan'ın Karabağ'ı Azerbaycan toprağı olarak tanımasına bıraktı.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan işgali altındaki Karabağ’a operasyon başlatıldığını bildirdi.
Azerbaycan hava sahası Ermenistan’a kapatıldı.
Bakanlıktan operasyona dair, "Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler yok ediliyor" açıklaması yapıldı.
Savaşın ardından iki ülke arasında anlaşma yapılsa da Ermeni tarafı sözünde durmadı. Rus basını, Azerbaycan'ın çatışmayı durdurma ve silah bırakma talebinin kabul edildiğini duyurdu. Söz konusu haberde yarın Karabağ için kritik bir toplantının yapılacağı belirtildi.
ERMENİSTAN SİLAH BIRAKTI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, operasyonu durdurmak için Ermenilere silah bırakma çağrısı yaparken Rus basını, Karabağ Ermenilerinin Azerbaycan'ın savaşı durdurma ve silahları tamamen bırakma çağrısını kabul ettiğini yazdı.
BÖLGEDE TANSİYON NEDEN YÜKSELDİ?
44 günlük "2. Karabağ Savaşı" sonrası Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki karşılıklı adımlar bölgede tansiyonun sık sık yükselmesine neden oldu.
Ermenilerin kontrolündeki topraklarda, 9 Eylül'de "cumhurbaşkanlığı seçimi" yapılması gerilimi daha da artırdı.
Son olarak Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yolunda Azerbaycan devlet kurumuna ait kamyon mayına bastı ve 2 kişi hayatını kaybetti. Olay yerine giden polis aracının başka bir mayına basması sonucu 4 polis hayatını kaybetti.
Bunun üzerine Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek gerekçesiyle "yerel antiterör önlemleri" başlatıldığını bildirdi.
AZERBAYCAN-ERMENİSTAN ARASINDAKİ SAVAŞ NASIL BAŞLAMIŞTI?
1922 yılında kurulan Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Azerbaycan ve Ermenistan’ın, birliğin dağılmasının ardından bağımsızlıklarını ilan etmesiyle iki ülkenin de hak iddia ettiği Dağlık Karabağ bölgesinde topyekün bir savaş başladı.
Savaşta on binlerce kişi öldü, 1 milyondan fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
İlk Dağlık Karabağ Savaşı 1994'te ilan edilen ateşkesle son bulurken Ermeni güçleri Dağlık Karabağ ve çevresindeki bölgelerde kontrolü ele geçirdi.
Anlaşma uyarınca Dağlık Karabağ, Azerbaycan'ın parçası olarak kaldı. Ancak bölge o zamandan bu yana büyük oranda ayrılıkçı Dağlık Karabağ Cumhuriyeti tarafından yönetildi. Ermenistan hükümeti uluslararası toplumun tanımadığı bu devleti destekledi.
Dağlık Karabağ'da 1994'te ilan edilen ateşkesten bu yana istikrarsızlık sürerken 1990'ların başından bu yana yaşanan en büyük çatışma 2020 yılında yaşandı ve 6 hafta sürdü.
Savaş Kasım 2020'de buldu; Azerbaycan ve Ermenistan, Rusya'nın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerin ardından barış anlaşması imzaladı.
Anlaşmayla Azerbaycan, Dağlık Karabağ çevresinde 1994'ten bu yana Ermenistan'ın kontrolündeki tüm toprakları geri aldı. Dağlık Karabağ'da ise durum değişmedi.
Anlaşma, Ermeni güçlerinin Dağlık Karabağ çevresindeki bölgelerden çekilmelerini ve daha küçük bir alanda varlık göstermelerini öngörüyordu ancak bölgedeki Ermeni güçlerinin çekilmemesi tansiyonun son dönemde yeniden yükselmesine neden oldu.