Kredi Kartı Borçları İçin 60 Aya Kadar Yapılandırma

BDDK'nın açıklamasına göre, kredi kartı borçları asgari tutarın ödenmesi şartıyla 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Bu süreçte kredi kartları kapatılmayacak ve kullanıcılar yapılandırmadan sonra kalan limitlerini kullanmaya devam edebilecekler. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenmeden, bankadaki kredi kartı limitleri artırılamayacak. Her ay ödenen taksit tutarı, o ayın asgari ödeme tutarına eklenecek.

Merkez Bankası'ndan Azami Faiz Oranı Düzenlemesi

Merkez Bankası, kredi kartlarındaki yapılandırmalar için uygulanacak azami faiz oranını %3,11 ile sınırlandırdı. Ayrıca, asgari ödeme tutarları da yeniden belirlenmiştir. 50 bin TL ve altındaki kredi kartları için asgari ödeme oranı, dönem borcunun %20'si olarak; 50 bin TL üzerindeki kartlar için ise %40 olarak uygulanacaktır.

Kredi Kartı Faiz Oranları Güncellendi

BDDK'nın adımlarıyla uyumlu olarak TCMB, kredi kartları için azami akdi faiz oranlarını güncelledi. Yeni oranlar, 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecektir. Dönem borcu 25 bin TL’nin altında olan kredi kartları için azami akdi faiz oranı %3,50, 25 bin ile 150 bin TL arası kartlar için %4,25, 150 bin TL üzerindeki kartlar için ise %4,75 olarak belirlenmiştir. Nakit çekimlerde ise azami akdi faiz oranı %5 seviyesinde sabit kalacaktır.

Asgari ücret zammı için kulis hareketliliği devam ediyor! İşte konuşulan rakamlar Asgari ücret zammı için kulis hareketliliği devam ediyor! İşte konuşulan rakamlar

İhtiyaç Kredileri İçin Yapılandırma İmkanları

İhtiyaç kredileri de yapılandırma kapsamına alındı. Anapara ve faiz ödemeleri 30 günden fazla geciken ihtiyaç kredileri, borçlu talep ederse 60 aya kadar yeniden yapılandırılabilecek. Bu talebin, karar tarihinden itibaren 1 yıl içinde yapılması gerekmektedir.

BDDK'nın Açıklaması

BDDK, yaptığı açıklamada, finansal istikrarın sağlanmasına yönelik attıkları adımları şöyle özetledi:

  1. Bireysel kredi kartlarına yönelik yeni düzenlemeler: Kredi kartı borçlarının yapılandırılması, mevcut borç bakiyelerinin 60 aya kadar yapılandırılmasını sağlıyor.
  2. İhtiyaç kredileri için yeniden yapılandırma: Anapara ve faiz ödemeleri 30 günden fazla geciken ihtiyaç kredileri, en fazla 60 aya kadar yeniden yapılandırılabilecek.
  3. Asgari ödeme tutarları: 50 bin TL ve altındaki kredi kartları için asgari ödeme oranı %20, 50 bin TL üzerindeki kartlar için %40 olarak belirlenmiştir.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte borçluların finansal yükümlülüklerini daha rahat yerine getirebileceği öngörülüyor.

Editör: YAĞMUR UHA