GÜNDEM

Kurban etinin kesildiği bıçaktan virüs bulaşıyor! Doktorlardan ORF hastalığı uyarısı geldi

Kurban bayramı sabahı kesilecek olan kurbanlıklar konusunda uzman isimlerden uyarı geldi. Kurban etinin kesildiği bıçaktan insana virüs bulaşabilir. Orf hastalığına neden olan bu durum hakkında uzmanlar nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu tek tek anlattı.

Abone Ol

Milyonların heyecanla beklediği kurban bayramı öncesi uzmanlardan OFR hastalığı uyarısı geldi. Dermatoloji Uzmanı Dr. Erkan Davarcı, Kurban Bayramı öncesinde ‘Orf' hastalığı ile ilgili uyarıda bulundu. Uzm. Dr. Davarcı, kurban kesecek veya et ile uzun süre çalışacak kişilerin hayvanlardan kendilerine bulaşabilecek ‘Orf' hastalığına karşı dikkatli olmalarını istedi.

KURBAN ETİNİN KESİLDİĞİ BIÇAKTAN VİRÜS BULAŞIYOR!

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Erkan Davarcı, hayvancılıkla uğraşan kişiler ve kasaplarda meslek hastalığı olarak görülen ‘Orf' hastalığının, Kurban bayramlarında acemi kasaplarda da görülebileceğini açıklayarak vatandaşların dikkat etmesi gerekenleri paylaştı.

DOKTORLARDAN ORF HASTALIĞI UYARISI GELDİ

Kurban bayramında küçükbaş hayvan temasından sonra özellikle kasaplarda ya da et ile uzun süre uğraşan insanların ellerinin su topladığını ve nodül şeklinde kabararak lezyon şekline geldiğini ifade eden Uzman Dr. Davarcı, “Bu hastalık hayvandan insana bulaşır.

Bulaştıktan yaklaşık bir hafta sonra lezyonlar görülmeye başlar. Şarbon tanısı çok önemli. Başta sivilce gibi lezyon çıkmaya başlar ve daha sonra git gide içi su dolu bir kabarcık ve sert bir nodül şekline dönüşür. Kişiden kişiye bu lezyonlar bulaşmaz. Özellikle ete temas edildiği zaman bulaşır” dedi.

"HAYVANLA TEMAS EDEN BIÇAKLAR İNSANA VİRÜS BULAŞTIRABİLİR"

Özellikle hayvan için kullanılan bıçakların deriye temasıyla ufak sıyrıklarda kesi olmasa bile hayvandan virüsün insana bulaşabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Davarcı, “Bu hastalığın kalıcı bir zararı yoktur. Genellikle hiçbir tedavi yapılmasa bile 6- 7 hafta içinde kendi kendine iyileşebilir. Burada şarbon ile ayrımının yapılması, hatta gerek olması durumunda laboratuvar testlerinin ve doğru yara bakımının yapılması hastanın iyileşmesi için önemli bir süreçtir" ifadelerini kullandı.

"BU HASTALIK GÖZ ARDI EDİLİYOR"

Lezyonların bakteriyel enfeksiyonlardan korunarak ikinci bir enfeksiyon olmasına karşı önlem alınması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Davarcı, “Her bayramda çok sayıda insan bu şikayetle geliyor. Normalde bu hastalık çoğu kişi tarafından bilinmiyor ve göz ardı ediliyor. Mutlaka bu belirtilerin görüldüğü kişiler, sağlıklarını ihmal etmeden hekimlerine başvursunlar” şeklinde konuştu.