EKONOMİ

Küresel piyasalar haftaya temkinli başladı

Abone Ol

Dünya genelinde seçimler nedeniyle yoğun bir hafta geride kaldı. Buna göre, Fransa'da solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı birinci parti olurken, İran'da cumhurbaşkanı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan ve İngiltere'nin yeni Başbakanı Keir Starmer oldu.

ABD'de ise Demokratların başkan adayının değişip değişmeyeceğine yönelik soru işaretleri devam ederken, bu hafta Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları ve ülkede açıklanacak enflasyon verilerinin Fed'in gelecek dönem para politikalarına ilişkin ipuçları vermesi bekleniyor.

Geçen hafta ABD'de açıklanan makroekonomik veriler, ülkede iş gücü piyasasına ilişkin karışık sinyaller verirken, Fed'in eylülde faiz indirimine gitme ihtimali güçlendi.

Ülkede tarım dışı istihdam, haziranda 206 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, mayıs verisi 272 binden 218 bine revize edildi. İşsizlik oranı 0,1 puan artışla yüzde 4,1'e çıkarak, Kasım 2021'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, Fed'in dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç beklentiler dahilinde yüzde 0,3 artarak 35 dolara yükseldi.

Analistler, haziranda istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde artmasına karşın, nisan ve mayıs ayı verilerindeki aşağı yönlü revizyonların ABD iş gücü piyasasının yumuşadığına dair ek kanıt sağladığını belirtti.

Ücret artış hızının yavaşladığına ve işsizlik oranındaki artışa işaret eden analistler, Fed'in eylülde faiz indirimine başlayabileceğine yönelik beklentilerin güçlendiğini kaydetti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in eylülde ilk faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 80'e çıkarken, kasımda faiz indirimine başlama ihtimali ise yüzde 76'ya geriledi. Bankanın olası bir faiz indiriminin ardından aralık toplantısında ikinci kez faiz indirimine gitme ihtimali de yüzde 97'ye çıktı.

Analistler, söz konusu yoğun gündemin yanı sıra cuma günü Citigroup, JPMorgan, Wells Fargo ve Bank of New York Mellon'un gibi ABD'nin önde gelen şirketlerinin üç aylık kazançlarını açıklamalarının beklendiğini bildirdi.