Yapılan görüşmede terörle mücadele, terör örgütü PKK tehdidi ve PKK ile mücadelede atılabilecek ortak adımlar, güvenlik işbirliği, DEAŞ ile mücadelede işbirliğinin sürdürülmesi, bir güvenlik ve ekonomik işbirliği alanı olarak kalkınma yolu projesi ile Gazze savaşı ve savaşın Irak ile bölge ülkelerine yansıması konuları ele alındı.

Beş milyon İsrail vatandaşına misillemeli tehdit mesajı Beş milyon İsrail vatandaşına misillemeli tehdit mesajı

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, dikkat çeken bir ziyaret gerçekleştirdi. Masada bir çok önemli konu başlığı var. Ancak o konu başlıklarından başı çeken özellikle güvenlik. Bölgedeki güvenliği ve istikrarın sağlanması konusu ve bu noktada da birlikte iş birliği içerisinde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapılması özellikle bu toplantının ana konu başlıklarından biriydi. Özellikle terör örgütlerine karşı mücadele konusunda iş birliğine de dikkat çekildi. PKK ve DEAŞ terör örgütüne yönelik iş birliği konusunda da birlikte hakaret ederek baskı oluşturma noktasında da iş birliği içerisinde hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

Ankara'nın rahatsız olduğu bazı konular var. Özellikle Irak'ın kuzey bölgesinde bu rahatsızlıklar birikmiş durumda. DEAŞ terör örgütü Sincar bölgesinden çekilmiş ve orada bir boşluk oluşmuştu. İşte o boşluğa PKK terör örgütü yerleşmişti. Hatırlanacak olursa Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da bu konuyla ilgili rahatsızlığını geçtiğimiz haftalarda dile getirmişti. Bu konuyla ilgili rahatsızlık burada MİT Başkanı tarafından Irak Cumhurbaşkanı'na iletildi ve bu noktada da iş birliği içerisinde hareket edilmesine vurgu yapıldı.

MİT Başkanından Iraka kritik ziyaret

Diğer önemli konu başlığı ise KDP ile KYB o yaşanan gerginlik. Ve bu yaşanan gerginlik sonucunda da güvenlik kaynaklarının tespit etmiş olduğu noktada da özellikle KYB'nin PKK terör örgütü bir partner olarak görmesi ve birlikte iş birliği içerisinde hareket etmesi. İşte bu nokta da güvenlik sorunu oluşturuyor. O güvenlik sorununun ortadan kaldırılması için de bir baskı oluşturulması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Talabani'nin 2017'deki ölümü sonrası KYB'de yaşanan o liderlik savaşları. O liderlik savaşları sonucunda da o liderlik savaşı veren tarafların burada sorunlu bağlantılar oluşturması. Bu noktanın da özellikle burada yapılan görüşmede Irak Cumhurbaşkanı'na iletildiği belirtiliyor. Yaşanan olaylar sonucunda da Irak'ın kuzeyindeki bazı bölgelerde gri alanlar oluşturulmuş durumda. Bu da Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine yönelik olası bir saldırı durumu da oluşturuyor. Bu durumun da Irak Cumhurbaşkanı'na iletildiği ifadesi var.

Ankara'nın bu gelişmeler doğrultusunda Süleymaniye'den beklentisi ise net. KYB'nin tamamıyla PKK terör örgütü ile bağlantısını kesmesi. Güvenlik kaynaklarının tespitiyle ifade edecek olursak, burası PKK terör örgütünün bir koridoru haline gelmiş durumda. Bu da bir güvenlik sorunu oluşturuyor. İşte bu noktaların tamamının Irak Cumhurbaşkanı'na MİT Başkanı tarafından iletildiği ifade ediliyor.

Editör: UHA HABER MERKEZİ