Balıkesir'de motokuryelik yapan üniversite öğrencisi Ata Emre Akman'ı bıçakla öldüren 17 yaşındaki E.Ö. ve onu azmettirdiği öne sürülen babasının yargılanmasına başlandı.

Öldürülen Ata Emre Akman'ın İstanbul'da yaşayan babası emekli albay Erol Akman ve annesi Zuhal Akman ile avukatlarının yanı sıra onlara destek olmak için aralarında motokuryelerin de bulunduğu çok sayıda kişi, Balıkesir Adalet Sarayı önünde toplandı.

Akman ailesinin avukatı Özden Başak, tutuklu sanıklardan E.Ö'nün "tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme", babası Orhan Ö'nün "tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmeye azmettirme" suçlarından Balıkesir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacakları davanın ilk duruşması öncesinde açıklama yaptı.

Fotoğraf: AA

"18 YAŞINDAN BÜYÜK" İDDİASI

Başak, olaya ilişkin güvenlik kamerası görüntülerini gencin ailesinin izlemediğini belirterek, "Haber yaparken olayın oluş anını vermemenizi rica ediyoruz. Bu konuda sizlerden hassasiyet rica ediyoruz" dedi.

E.Ö'nün yaşıyla ilgili tartışmalara değinen Başak, suçu işleme tarzı, eylemini planlayabilmesi ve tanık ifadelerini dikkate aldıklarında 18 yaşından büyük olduğuna ilişkin iddialarının sürdüğünü anlattı.

Fotoğraf: AA

6 AYDA 30 MOTOKURYE ÖLDÜ

Kurye Hakları Derneği Başkanı Mesut Çeki de Ata Emre Akman'ın ailesine, onların adalet arayışına destek olmak amacıyla Balıkesir'e geldiklerini ifade etti.

Ailenin acısını yürekten paylaştıklarını kaydeden Çeki, "Ata Emre karanlık bir sokakta siparişini teslim ederken katledildi. Aile o görüntüleri izlemeye dayanamadı, biz de dayanamadık" diye konuştu.

Çeki, 2022 yılında en az 58, geçen sene en az 68, bu yılın ilk 6 ayında ise 30 motokuryenin çeşitli olaylarda yaşamını yitirdiğini bildirerek, meslek mensuplarının haklarının iyileştirilmesi talebinde bulundu.

Tarafların duruşma salonuna alınmasının ardından tutuklu sanıklar E.Ö. ve babası Orhan Ö'nün yargılanmasına başlandı.

SALDIRGANIN İLK SAVUNMASI

Duruşmada savunma yapan E.Ö, S.D. ile telefon görüşmesi yapmadığını öne sürerek şunları söyledi:

"Ben kimseyi tasarlayarak öldürmedim. Sadece S.D’yi taşlamak için gitmişti. Babaannemin yanında büyüdüm. 3 kardeşiz. S.D'nin kızı A.G. babama mesaj atıyordu. Sürekli bizimle uğraşıyordu. Benimle görüşmek istedi. S.D, 2012-2013 yılında bizden çek çaldı. Sürekli bizi tehdit ediyordu. Babam ile S.D. arasında anlaşmazlık var.

Biz onlardan kaçıyorduk. 2020 yılı öncesinde S.D. ile anlaşmazlık yoktu. S.D'nin beraber yaşadığı Y. isimli şahısla aramızda anlaşmazlık oldu. S.D. ile ilgili olarak babamla özel bir görüşmemiz olmadı. Babamın cezaevinden çıkmasından sonra S.D. ile iletişimimiz olmadı. 7 Mayıs tarihinde S.D. ile aramızda 2 bin 654 dakika telefon görüşmesi gözükse de bu görüşmeyi ben yapmadım.

OLAY GÜNÜ

Olay günü 13-14 bira içtim. Babam ile birlikte vakit geçirdik. Sonra arkadaşlarımın yanına gittim bira içtik. Babamlar geldi. Sonra eve gittik. Saat 23.30-00.00 arasıydı. S.D. ile bizim evimizin arası da 5-6 dakika. Olay günü S.D ile ilgili hiçbir şey konuşmadık. Babam sızdı kaldı. Ben de S.D’nin küçükken bize yaşattıklarını düşündüm. Öfkelendim. Yanıma bıçağımı aldım ama amacım onu ve evini taşlamaktı. Giderken yoldan taş aldım. S.D’nin yaşadığı binaya geldim.

Yine motokuryeyi gördüm. Yanına gidip S.D’nin orada olup olmadığını sormak istedim. ‘Motorla mendil mi satıyorum. Görmüyor musun’ dedi. Ben ‘S.D’ye mi geldin’ deyince Ebru Gündeş'e geldim dedi. Ben de kendisine neden benimle tersleşiyorsun dedim. Boğuşma oldu. Bıçağı bir kere salladım. Sonrasını hatırlamıyorum.Maktule 25 kere bıçak sallamış. Ben 25 kere sallasam da o gün beni buna neyin sevk ettiğini hatırlamıyorum. Olay öncesinde beni babamın S.D’ye karşı doldurması falan olmadı. Babamın yönlendirmesi olmadı."

ATA EMRE AKMAN'IN ANNE VE BABASINDAN TEPKİ

Ata Emre Akman'ın annesi Zuhal Akman, saldırgan E.Ö. ve Babası Orhan Ö'nün ifadelerinin ardından konuştu. Zuhal Akman, "Baba ve oğlu arasındaki ifadeler arasında çelişkiler var. Vicdan diyeceğim ama o da insanlara mahsus. Biz oğlumuzun çalıştığını bile sonradan öğrendik. Çocuğumu canice öldüren şahıslardan şikayetçiyim" diyerek tepki gösterdi.

Baba Erol Akman ise "Davanın adı Ata Emre ama bu zamana kadar Ata'yla ilgili hiçbir şey konuşulmadı. Adını dahi hatırlamadıklarım oğlumu canice katlettiler. En ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyorum" dedi.

NE OLMUŞTU?

Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü öğrencisi 20 yaşındaki Ata Emre Akman, 5 gün önce motokurye olarak çalışmaya başladığı firmaya sipariş edilen pizzayı teslim için 11 Mayıs'ta Karesi ilçesi Karaoğlan Mahallesi Emir Sokağı'na gitmişti.

Mansur Yavaş'tan o iddialara dikkat çeken çıkış: "Zamanı geldiğinde..." Mansur Yavaş'tan o iddialara dikkat çeken çıkış: "Zamanı geldiğinde..."

Pizzayı verdikten sonra sokağa park ettiği motosikletine doğru yürüyen Akman'ın yanına gelen E.Ö, üniversite öğrencisine bıçakla saldırmıştı. Akman olay yerinde hayatını kaybetmiş, kaçan E.Ö. polislerce yakalanmasının ardından çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmıştı.

Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, katil zanlısı E.Ö'ye "tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi. Sanık hakkında yaşının 18'den küçük olması nedeniyle "Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmuş olup da 18 yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 14 yıldan 20 yıla, müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 9 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur." maddesinin uygulanması talebinde bulunuldu.

İddianamede, Orhan Ö'nün ise "tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmeye azmettirme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması ve alt soy ilişkisinden doğan nüfuz kullanılmak suretiyle suça azmettirme hali nedeniyle cezasının artırılması talep edildi.

Editör: UHA HABER MERKEZİ