Avrupa Birliği için zorlu bir 6 ay başlıyor. AB'nin yeni dönem başkanı, Macaristan Başbakanı Viktor Orban yılbaşına kadar bu görevi sürdürecek.

ORBAN VE BRÜKSEL KAVGALI

Macaristan, son dönemde Brüksel'e meydan okuyor. Hemen her konuda Brüksel'e göre aykırı bir tutum takınıyor. Avrupa Birliği politikalarıyla ters düşüyor. Bunların en başta gelenlerinden biri de Rusya'ya yaklaşım. Tarım ve göçmenler de diğer bazı önemli başlıklar. Ayrıca Budapeşte ve Brüksel arasında, demokratik ilkelerde gerilediği iddiasıyla, son dönemde ciddi bir kriz yaşamıştı.

POLİTİKALARA YÖN VERECEK

Macaristan'ın birliğin karar alma organına liderlik edecek olması bu açıdan kritik. Orban yeri geldiğinde üye ülkelerin tümünü temsil edecek. hatta gündemi belirleyecek. yani görev süresi boyunca AB'nin rotasında ciddi değişikliklere yol açabilir.

AP İÇİN YENİ İTTİFAK

Orban'ın dönem başkanlığı aşırı sağın yükseldiği, AB'de yönetim boşluğu yaşandığı döneme denk geldi. Bu nedenle etkisi daha güçlü olabilir. Macar Başbakan tam da böyle bir ortamda, yeni ittifakın haberini verdi. Aşırı sağcı ve AB karşıtı 'Avusturya Özgürlük Partisi' ve Çekya'daki 'Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi' ile birlik oldu. 'Avrupa İçin Vatanseverler' adlı ittifakı kurdular.

DİĞER PARTİLERİ DE DAVET ETTİ

Orban kendileriyle aynı çizgideki diğer Avrupalı partileri de bu ittifaka katılmaya davet etti. Avrupa'yı parçalamaya değil, süper devlete dönüştürmeye çalışacaklarını iddia etti. Amaçlarının yetkiyi Brüksel'den alıp egemen devletlere vermek olduğunu belirttiler.

50 yılın en yüksek kakao fiyatı! Kakao kıtlığı krizi dengelendi 50 yılın en yüksek kakao fiyatı! Kakao kıtlığı krizi dengelendi

AB'DE AŞIRI SAĞIN YÜKSELİŞİ

Üç parti AP'de grup kurmak için yeterli sandalye sayısına sahip. Ancak en az 4 ülkeden daha katılım olması gerekiyor. AP'de halen 2'si aşırı sağcı 7 grup bulunuyor. Orban ittifakı da girerse, aşısı sağcı grup sayısı 3'e çıkacak. Macar Başbakan, AP içindeki en büyük muhafazakar grup olacakları konusunda iddialı.

Editör: UHA HABER MERKEZİ