Evlerimizde ve işyerlerimizde kullandığımız kalorifer peteklerinin daha iyi çalışması için hava alma işlemi yapılmalıdır. Uzun süre havası alınmayan peteklerde birikmiş olan hava, düzenli bakımla alınmalıdır. Hava birikmesi sonucunda peteklerin performansı azalır ve yeteri kadar sıcaklık vermez.

PETEK HAVASI NASIL ALINIR?

Evlerimizde kullandığımız kalorifer peteklerinin zaman zaman havasının alınması gerekiyor. Düzenli bakım ile performansını yükseltebiliriz. İlk olarak kalorifer sistemini açmanız gerekir. Tesisatın ısınmasının ardından hava alma vanasının yerini öğreniniz. Komili sistem kullanmanız halinde ilk olarak en uzakta olan petekten başlamanız gerekir. Vanayı küçük adımlarla açtıktan sonra hava alma anahtarını vanaya yerleştiriniz ve saat yönü tersine küçük hareketlerle çeviriniz.

Hava çıkışı esnasında ses gelirken su bir süre sonra gelecektir. Hava kabarcıklarının tamamen bitmesinin ardından vanayı sıkarak kapatınız ve eski haline getiriniz. Evinizde bulunan tüm petekler için aynı işlemi uyguladıktan sonra su basıncını kontrol ediniz. Basınç genelde 1-1.5 bar arasında olmalıdır.

Kombinin su basıncı eğer düşükse yükseltmeniz gerekir. Petekleri ısıttıktan sonra her birinin eşit ısındığını test ediniz.

PETEKTE HAVA OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Kalorifer peteklerinde zaman zaman hava birikir. Bu da performansının azalarak daha az ısı vermesine sebep olur. Peteklerin üstü soğuk ve altı sıcak ise haba birikmesi yaşandığı anlaşılır. Sıkışma sonrası üst kısma sıcak suyun gelmediği anlaşılır ve hava alma işlemi gerçekleştirilmeli.

Altay'da Amorim Tehlikesi Altay'da Amorim Tehlikesi

Petekler açıkken borulardan ses geliyorsa hava birikmiş olabilir. Derece yüksek olmasına rağmen petekler az ısınıyorsa hava birikmesi olduğu anlaşılır.

PETEK HAVASI NE ZAMAN ALINIR?

Kalorifer peteklerinin hava alma zamanı genel olarak kış aylarının başlamasından öncedir. Ekim ve kasım aylarında kombilerde hava alımı yapılması öneriliyor. Peteklerinizde alt soğuk üst sıcak olduğunu fark ettiğinizde hava alma işlemi yapabilirsiniz. Hava işlemi sonrasında ısınma sisteminin düzenlendiği fark edebilirsiniz.
Peteklere yapılan temizlik sonrasında hava kalabilmesinden dolayı bu işlem yapılabilir. Kombinizde su basıncının düşmesi halinde sistemde hava birikmiş olma ihtimali yüksektir. Hava alma işlemi basıncın dengelenmesine yardımcı olur.

PETEK HAVASI ALINMAZSA NE OLUR?

Kombi petek havasının uzun süre alınmadığı durumlarda hava birikir ve bu da kombinin üst kısmının soğuk alt kısmının sıcak kalmasına sebep olur. Hava sıkışmasının ardından sıcak su üst tarafa ulaşmaz ve yeterli ısınma olmaz. Bu sebeple de ısınma verimi düşer.

Isınma performansının az olmasından dolayı merkezi sistem veya kombi daha fazla süre çalışır bu da doğalgaz faturasına yansır. Hava birikmesi nedeniyle kombide suyun dolaşması zorlanır. Peteklerde biriken hava, su sesine sebep olur. Hava kabarcıklarının metal ile temas etmesinden dolayı paslanma artar. Hava birikmesinden dolayı tesisatta su basıncı düşer.