Orta Doğu'daki gerginlik devam ederken, İsrail merkezli Haaretz'in bildirdiğine göre, İsrail ordusu Suriye'nin kıyısındaki Tartus liman kentine hava saldırısı gerçekleştirdi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye hava savunma sistemlerinin saldırıya karşılık verdiğini duyurdu. Ayrıca, rejime yakın sosyal medya hesapları, İsrail'e ait hava araçlarının Tartus'taki çeşitli askeri hedefleri vurduğunu iddia etti. Tartus'ta Rusya Donanması'na ait bir askeri üs bulunurken, saldırının sonuçlarına dair can ve mal kaybı olup olmadığına dair henüz bir bilgi verilmedi.

İsrail'e ait hava araçlarının Suriye'nin batısındaki Tartus iline yönelik birden fazla hava saldırısı düzenlediği iddia edildi. Rejime yakın sosyal medya hesapları, bu saldırıların çok sayıda askeri noktayı hedef aldığını öne sürdü. Saldırıların devam ettiği ve Suriye'ye ait hava savunma sistemlerinin karşılık vermeye devam ettiği bildirildi. Ancak, İsrail ve Şam yönetiminden konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

İsrail, 2011 yılından bu yana Suriye'ye düzenli olarak saldırılar gerçekleştiriyor. 9 Eylül'de, İsrail savaş uçakları Hama ve Tartus illerinde 15 ayrı hava saldırısı yapmış, bu saldırılarda 16 kişi yaşamını yitirmiş ve 36 kişi yaralanmıştı. Tartus ve çevresindeki bölgelerde, Suriye ordusu ile İran destekli grupların yanı sıra Lübnan Hizbullahı unsurlarının da bulunduğu bilinmektedir.

İsrail’in Lübnan’a yönelik hava saldırıları sonucunda bilanço giderek ağırlaşıyor. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, gün içerisinde Lübnan'ın güneyi ve Bekaa bölgesine üçüncü kez hava saldırıları gerçekleştirildiği bildirildi. Savaş uçaklarının Hizbullah’a ait olduğu iddia edilen 1500 noktayı hedef aldığı, insansız hava araçlarının da yüzlerce noktayı vurduğu ifade edildi. İsrail ordusu, pazartesi sabahından bu yana Lübnan’a 2000’den fazla bomba attığını duyurdu.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, başkent Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında, bu saldırıların yol açtığı kayıpları açıkladı. Ebyad, Lübnan’ın güneyi ve doğusundaki kasaba ile köylere yönelik “benzeri görülmemiş” saldırılar sonucunda ölü sayısının 558’e, yaralı sayısının ise 1835’e yükseldiğini belirtti.

Hizbullah’tan Karşı Saldırı

Hizbullah, İsrail’in saldırılarına karşılık olarak, Lübnan’ı ve halkını koruma taahhüdünde bulundu. Yapılan açıklamada, Hizbullah’ın İsrail ordusunun kuzey komutanlığına bağlı Nimra üssünü roketlerle, Hayfa’nın güneyindeki Eliakim üssünü ise "Fadi-2" füzesiyle hedef aldığı belirtildi. Ayrıca, Hizbullah’ın ilk kez kullandığı "Fadi-3" füzesiyle Nasıra kenti yakınlarındaki Shimshon askeri üssünü vurduğu duyuruldu.

Roket saldırıları nedeniyle Hayfa çevresindeki yerleşimlerde saldırı alarmları çaldı, İsrail hava savunma sistemlerinden ateşlenen füzelerin havada patlaması üzerine sesler duyuldu. Bazı roket parçalarının Hayfa yakınlarındaki Krayot yerleşimine ve kuzeydeki Akka kentine düştüğü bildirildi.

Wells Fargo'nun yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini! Wells Fargo'nun yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini!

İsrail Komutanı Hedef Aldı

İsrail ordusu, Beyrut’ta düzenlediği hava saldırısında Hizbullah’ın füze ve roketlerden sorumlu komutanı Kubeysi'nin öldüğünü açıkladı. Saldırının, Hizbullah’ın güçlü olduğu Dahiye bölgesinde gerçekleştiği belirtildi.

Savaşın Genişlemesi

İsrail, Gazze'ye yönelik yürüttüğü saldırılardan sonra Lübnan'a geçiş yaparak savaşını genişletme kararı aldı. Suriye’nin Tartus liman kentine düzenlediği hava saldırıları da bu durumu pekiştiriyor. Tartus'ta Rusya Donanması'na ait askeri üs bulunuyor ve saldırılara dair görüntüler sosyal medyada hızla yayıldı. Orta Doğu'da artan gerilim, bölgedeki çatışmaların daha da derinleşmesine yol açabilir.

Editör: YAĞMUR UHA