SGK 5 puanlık prim desteğinde uygulanacak yeni model belli olmaya başladı. Hükümet teşviklerle ilgili yeni düzenlemelere gidiyor. En çok uygulanan 5 puanlık SGK prim teşviki ile ilgili düzenleme gündeme geldi. Yapılacak olan düzenleme çok sayıda işvereni etkileyecek. Sektör fark etmeksizin bütün işverenleri ilgilendiren sigorta prim indirimi düzenlemesinde SGK prim tabanının yükseltilmesi gibi ibareler bulunuyor.
SGK TEŞVİKLERİ SİL BAŞTAN
Kamu harcamalarının gözden geçirilmesi ve teşviklerin değerlendirilmesi kapsamında 5 puanlık indirimde neler olacağını Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş anlattı. Açıklamaları şöyle;
"Sosyal Güvenlik Kurumu teşviklerine baktığımız zaman, bir dönem 20'ye yakın SGK teşviki vardı. Şu anda bile 15'e yakın SGK teşviği uygulanmakta ve bu teşvikler içerisinde en önemlilerinden biri de 5 puan prim teşviki. Dolayısıyla hem orta vadeli plan hem kalkınma planları hükümetle ilgili düzenlenmiş olan bütün plan programlara baktığımız zaman Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla uygulanmakta olan bu teşviklerin etki analizinin yapılması söz konusu.
Karmaşanın giderilmesi için çalışmalar var ama daha da önemlisi bazı teşviklerin ya tamamen ortadan kaldırılması veya yeniden düzenlenmesi veya bazı sektörlerde uygulanması söz konusu olacak.
Ekonomi yönetimi şu anda özellikle 5 puan prim indirimi üzerinde duruyor. Bunun üzerinde çalışmalar var. Dolayısıyla 5 puan prim indiriminin yıllık devlete maliyeti 200 milyarı aştı. Bununla ilgili bir değerlendirme söz konusu olacak.
KAMU HARCAMALARI AZALACAK
5 puan prim desteğinden faydalanmak için sadece sahte sigortalı çalıştırmamak, kayıt dışı işçi çalıştırmamak ve SGK primlerini zamanda ödemek yeterli oluyordu. Bunun için başka bir şart aramıyorlardı. Türkiye genelinde hangi sektörde olursa olsun bütün özel sektör işverenleri bundan faydalanıyordu.
Şu anda bir işverenin SGK'ya ödemiş olduğu primler, işçi işveren payı dahil yüzde 34.75 oranında. Yüzde 14 işçi payı düştükten sonra geriye yüzde 20.75 kalıyor. 5 puan primden faydalandığı zaman yüzde 15.75'e düşüyor. Dolayısıyla bütün işverenler için inanılmaz bir avantajlı teşvik sayılıyordu.
SİGORTA PRİM İNDİRİMİ 4 PUANA DÜŞECEK
Şimdi bu teşvikte öngörülen düzenleme 5 puan olan teşvikin 4 puana azaltılması.
Önümüzdeki süreç içerisinde orta vadeli planı da göz önünde bulundurduğumuz zaman teşvikler içinde özellikle engelli kadın ve genç istihdamının kalacağını söyleyebiliriz. Hatta bunların daha da geliştirilmesi söz konusu olabilir. Ayrıca stratejik sektörler, katma değeri yüksek olan sektörlere yönelik yeni teşvikler de söz konusu olabilir.
PRİM TABANI NASIL DÜZENLENECEK?
Eğer prim tabanı yükseltilirse bu durumda işverenlerin, işyerlerin maliyeti de çok fazla artacaktır.
Özellikle 90'lı yıllarda hatta 2000'li yılların başına kadar Sosyal Sigortalar Kurumu asgari ücret değil de asgari ücretten bağımsız bir şekilde prim tabanı uygulamaktaydı. Hal böyle olursa elbette ki işverenlerin prim maliyeti daha fazla olacaktır. Asgari ücretin üzerinde belirlenmesi halinde ise aradaki farkın da işverenler tarafından ödenmesi söz konusu olabilir.
İŞVEREN PLANINI BU DÜZENLEMELERE GÖRE YAPMALI
Dolayısıyla prim tabanının artırılması işverenlere çok yüksek maliyetlere sebep olabilir.
Bu prim teşvikleri ile ilgili olarak özellikle insan kaynakları planlaması açısından, işe alınacaklar açısından bütün bu hususların göz önünde bulundurulması, bütün işverenlerin lehine olacaktır."