Vergi​ oranlarında yapılan önemli değişiklikler güncel sigara​ fiyatlarını etkileyecek. Sigara​ vergilerindeki yapı değişiyor. Yeni düzenlemeyle, sigara​ başına uygulanan maktu vergi​ 5,7 TL’den 7,8 TL’ye çıkarıldı. Sigara​ zammını 2 lira azaltacak vergi​ ayarına göre fiyatların aşağı gelmesi bekleniyor. İşte yeni vergi​ hesaplaması.

İslam Memiş altın yatırımcılarına seslendi! Gram altın ile kıyasladı: "Has altını savunan birisiyim" İslam Memiş altın yatırımcılarına seslendi! Gram altın ile kıyasladı: "Has altını savunan birisiyim"

SİGARAYA 2 LİRA İNDİRİM BEKLENİYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı​, nispi vergiyi düşürüp maktu vergiyi artırarak şirketlerin fiyata daha az zam​ yapması ve sigara​ zammının enflasyona etkisini azaltmak için kolları sıvadı. 

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla sigaraya uygulanan nispi Özel Tüketim Vergisi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi, paket başına alınan maktu vergi​ tutarı 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı. Böylece azalan nispi vergi​ oranı çarpan oranını geriye çekti.

Habertürk'ün haberine göre, ÖTV ile sigara​ şirketlerinin 1 liralık maliyet farkını yansıtmaları için 5,2 lira zam​ yapmaları şarttı. Yapılan düzenleme ile mali çarpan 5,2'den 4,4'e düşmüş oldu.

SİGARA​ FİYATI DAHA AZ ZAMLANACAK

Temmuzdan bu yana 10.5 lira zamlanan sigara​ fiyatları bu ayar ile daha az zamlanacak. Çarpan 5,2 lira yerine 4,4 liraya inince zam​ tutarı da yaklaşık 2 lira düşecek. Bu düzenleme sayesinde mali çarpanın düşmesiyle önümüzdeki dönemde sigara​ fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı kalması bekleniyor.

Editör: Rüşeydanur UHA