Suriye'de iç savaş ve Esad rejiminin baskısından kaçanlar, Beşar Esad'ın devrilmesi ve ülkeden kaçmak zorunda kalışının ardından ülkelerine dönmeye başladı. Suriye'deki devrimle beraber yeni yönetime dair umutları olan binlerce Suriyeli sığındıkları ülkelere veda ederek memleket yoluna düştü. Fakat bu yoldaki sessiz tehlike ölümü de beraberinde getirebilir. ABD medyasından New York Times, Suriye'ye dönüş yolundaki mayın ve patlamamış mühimmat tehlikesine dikkat çekti.
HALEP, HUMUS VE ŞAM'DA RİSK DAHA YÜKSEK
Patlamamış mayınların imhasında uzmanlaşan insani yardım kuruluşu HALO Trust, özellikle batı Suriye kısmında bu ölümcül tehlikenin yüksek olduğunu belirtti. Kuruluş, Suriyelilerin ülkelerine güvenli dönüşü için ülkeleri, bu mayınların imhası için harekete geçmeye çağırdı.
Patlamamış mühimmatların ve mayınların köylere, kasabalara, şehirlere hatta çok farklı alanlara dahi gömüldüğüne dikkat çeken kuruluş, özellikle Halep, Humus ve Şam gibi büyük kentlerin çevresinde yoğun bir risk olduğunu ifade etti.
HALO Trust'un Suriye program yöneticisi Damian O’Brien, ''Böylesine bir manzarayla daha önce hiç karşılaşmadım'' diyerek her gün mayına basıp ölenlere dikkat çekti.
ÖLÜMCÜL TEHLİKEYE KARŞI YETERLİ FİNANSMAN YOK!
Mayınlar için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten HALO Trust, sadece 40 mayın temizleyici araç için finansmanlarını olduğunu bildirdi.
HALO’nun Suriye operasyon müdürü Mouiad Alnofoly, ''Hiç kimse mayınların nerede saklı olduğunu bilmiyor. Yanlış bir yola sapmak ölümcül sonuçlar doğurabilir.'' dedi.
ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR VE ÇİFTÇİLER DİKKATLİ OLMALI
Özellikle çocukların büyük bir risk altında olduğunu belirten kuruluş, mayın, el bombası gibi patlayıcıları oyuncak zannettiklerini belirtti. Ayrıca bu patlayıcılar, tarım alanlarında da oldukça fazla. Kazmayı vuran çiftçinin her darbede ölümcül riski artıyor.
Öte yandan dünyanın farklı bölgelerinde, savaş sonrası mayın temizleme süreçleri uzun yıllar alabiliyor. Laos’ta ABD tarafından bırakılan patlayıcılar on binlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açmıştı. Kosova'da ise halen patlamamış mayınlar bulunuyor.