Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken taksimetre ayarlama ücretleri için açıklama yaptı. Palandöken işlemin hem para hem de zaman kaybına neden olarak esnafı zor durumda bıraktığını kaydetti. 

TAKSİMETRE AYARLAMA ÜCRETLERİ İÇİN ÇAĞRI

Palandöken, taksimetre ayarlama ücretlerinin ülke genelinde standart olması gerektiğini vurguladı. Ülke genelinde sayıları 100 bini bulan taksici esnafının taksimetre ayarlama ücreti nedeniyle mağdur olduğunu aktaran Palandöken şunları kaydetti:

Bilindiği üzere taksimetre ayarlama ücretleri her ilde farklı. Dolayısıyla bu farklılık şoför esnafını ve aynı şekilde yanında çalışanı mağdur ediyor. Dolar kurunun farklılaşması nedeniyle petrolde de zaman içerisinde değişiklikler oluyor.

Hem LPG, hem benzin hem de mazot fiyatları ayarlamalarının sonrası taksi ücretleri, dolmuş ücretleri, toplu taşıma ücretlerinde bir artış söz konusu oluyor. 

Şoförlerimiz taksimetre güncelleme işlemine gittiği zaman 5 dakikalık bir işlem olmasına rağmen en ucuz ilde bin liranın üstü, İstanbul gibi en pahalı ilde ise 2 bin 950 hatta 3 bin TL. Bu ücretlere mutlaka bir standart getirilmeli.

Milli Piyango yılbaşı büyük ikramiyesi belli oldu! Milli Piyango yılbaşı büyük ikramiyesi belli oldu!

Taksimetre ayarlama ücretleri için TESK'ten çağrı!

100 BİNLERCE KİŞİ MAĞDUR OLUYOR

Taksimetre ayarlama ücretine mutlaka bir standart getirilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken sözlerine şöyle devam etti: Özellikle İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde çok sayıda taksici esnafımız kuyruğa girip sıra beklerken zaman ve para kaybediyor.

Bu yüksek fiyatların alınması şoför esnafını zaten yedek parçasına, aynı zamanda lastiğine gelen, petroldeki zammın yansımasına, yanında çalıştırdığı insana dolayısıyla herkese mağduriyet yaşatıyor. Halbuki çağdaşlık, kolaylık olsun diye bu taksimetre ayarlamaları yapılırken külfeti gerçekten de çok büyük oluyor. Yaklaşık 100 bine yakın taksici bu konuda rahatsız oluyor. 

İLE GÖRE TARİFE UYGULANMALI

Çünkü bildiğiniz üzere bu paralar normalinde insanların yılda bir kere yaptırdığı veyahut iki yılda, üç yılda bir yapılan bir işlem değil. Bu eğer zamlar bir yılda üç dört kere değiştiği zaman ayarlamaların tekrar yapılması lazım. 

Sorunun çözümü için ilgili bakanlığın bu konuda bir standart birliği getirmesi lazım. Bu standart birliğindeki fiyat ve yapılan hizmet belli. İline göre kazancına göre ayarlanması doğal olarak kabul edilebilecek mantığa sığan bir iş değil. 

Netice itibariyle ayarlama diyorsunuz ama hizmet aynı. Dolayısıyla bunun mutlaka bir standardı olmalı. Böylelikle hem esnaf hem de geçirilen zaman kaybının telafi edilmesi lazım. O gün işten kalıyorsunuz sıraya, kuyruğa giriyorsunuz. Yazın sıcaktan kışın soğuktan bunalan insanların tepkilerinin bir an evvel çözüme kavuşması lazım.

Editör: UHA HABER MERKEZİ