İstanbul'da saldırı hazırlığındaki teröristlere operasyon! İstanbul'da saldırı hazırlığındaki teröristlere operasyon!

Melissa Bağcı'nın moderatörlüğünde Beyaz TV'de yayınlanan Akılda Kalsın programına katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Bakan Bolat'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar...

Ticaret Diplomasisi'ne baktığımızda önümüzde Dünya Ticaret Odası Ticaret Bakanları Komitesi Abu Dabi'de 26-29 Şubat tarihleri arasında 4 sürecek şekilde toplanacak. Orada DTÖ çerçevresinde tarım görüşmeleri ve balıkçılık sektöründeki görüşmelerin akıbeti belli olacak. Dünyadaki 200'e yakın ülkenin Ticaret Bakanları ile bir araya geleceğiz.

Ukrayna ile İstanbul'da Ukrayna'nın yeniden imarı programı düzenleyeceğiz.

Dış ticaret açığı için uzak ülkeler stratejisi uyguluyoruz.

Mal ihracatımızda bu yıl yüzde 5'lik bir artış hedefledik. Hizmet ihracatımızda da yüzde 10'luk bir artışı hedefliyoruz. Diş ticaret açığımızı 100 milyar doların epey altına çekme hedefimiz var. Bunun için başta İslam ülkeleri pazarları ve Afrika ülkeleri pazarları ve Uzak ülkeler stratejisi uyguluyoruz. 'Hedef sektör hedef ülke' odaklı tedbirler bunlar. Çok sayıda 100'e yakın destek modülleri ile ihracatçılarımızı destekliyoruz.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan önemli açıklamalar...

'STOKÇULUĞA GÖZ AÇTIRMAMALIYIZ'

Bizim işimiz ilginç şöyle ki; bir yanda ihracat bir yanda ithalat ile uğraşırken, içerideki vatandaşlarımızın tüketeceğini takip etmemiz lazım. Türkiye'ye 60 milyon turist geliyor aynı zamanda senede 5-6 milyon da gurbetçilerimiz geliyor. Bu kadar yoğun bir şekilde tarımsal gıda ürünleri arzını yeterince tutmamız lazım. Hatta bir miktar da yedek arzımız olması lazım ki ihracat, ithalat ve içerideki arz miktarını ve üretim miktarını iyi dengeleyip içerideki spekülatif artışlar ya da stokçuluk faaliyetlerine göz açtırmamalıyız. Bunun için de Tarım Bakanlığımız ile birlikte her gün koordinasyon içinde ilerliyoruz. Fiyat hareketlerini günü gününe takip ediyoruz. Şunu söyleyeyim size; çok büyük felaketlerden geçtik, pandemiyi atlattık, Rusya-Ukrayna savaştı. Onun acısını büyük ölçüde bizler çektik. Enerji savaşları ile petrol ve doğal gaz fiyatları çok arttı. Neredeyse 5-6 katı arttı doğal gaz fiyatları. Petroldaki artış ise 2 katı oldu. Çünkü Ukrayna ile Rusya dünyanın en büyük tahıl üreticileri.

'2023 YILINDA HİÇBİR ÜRÜNDE BULUNAMAMAZLIK YAŞAMADIK'

6 Şubat depremlerinden sonra 11 ilde yeniden dönüşüm başladı. Yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. 2023 yılı geride kaldı ve şunu söyleyeyim; Allah'a şükür hiçbir üründe bulunamamazlık ve stokçuluğa ya da karaborsacılığa düşen bir ürün bırakmadık. Fiyat artışları olmuştur sadece çünkü bu tarım ürünlerini üreten çiftçiler ürünlerinin fiyatlarını arttırmak istiyor kendince enflasyondan kurtulmak için ve birdahaki yıl yeniden ekmeye motive olmak için. Hükümetimiz de çiftçilerimizi korumak istiyor. Çiftçilerimizi arz çok fazla talep az ürünlerin fiyatı yerlerde sürünüyor diyerek bırakamazsınız.

TEK HANELİ ENFLASYON MESAJI!

Şimdi Orta Vadeli program; (OVP) bu enflasyon ile mücadele programının ve ekonomideki istikrar sürecinin resmi adıdır. 3 yıllık bir programdır. 2023 hedeflerimizi hemen her alanda tutturduk. İhracatta, ithalatta tutturduk. Cari açıkta çok az bir artışımız var. İstihdamda iyi bir neticeyle kapattık 2023'ü ve diğer turizmde de iyi bir neticeyle kapattık. Dış müteahhitlik iyi gidiyor. Fiyat artışları noktasında da yüzde 64,77 ile kapattık tüketici fiyatları endeksini. Allah izin verirse 2024'ün ikinci yarısında Temmuz ve Ağustos ayında geçen 2023'teki 9,5'ar puanlık yüksek enflasyonlar baz etkisi anlamında düştüğü zaman bizim de yıllıklandırılmış enflasyon oranımızda hızlı bir düşüş olacak ve 2024'ün Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım aylarında hep birlikte yıllıklandırılmış enflasyonun da düştüğünü göreceğiz ve Merkez Bankası'nın uyguladığı parasal sıkılaştırma ve politika faiz oranlarındaki artış süreci de sonlanmış olacak. İnşallah 2026'ın sonuna doğru Türkiye yeniden AK Parti hükümetleri 2004-2020 yılları arasında bir kaç yıl hariç başardı o tek haneli enflasyon sürecine yeniden gelmiş olacağız.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞI İLE MÜCADELE

Marketler ya da pazar ya da bakkallar perakende satışların son halkasıdır. Vatandaşlarla karşı karşıya olunan alanlardır. Marketlerde eğer ekonomik ortamda yurt içi veya yurtdışı kaynaklı olağanüstü bir durum varsa; mesela savaş, pandemi, deprem, arz sıkıntısı varsa talep yüksekse böyle dönemlerde maalesef fırsatçılık ya da karaborsacılık virüsü devreye giriyor. Böyle bir gerçek var ama bu faktörlerin elimine edildiği ortamda eğer tamahkar satıcı sürekli fiyat ayarlaması yapıyorsa; zaten bunu bize ihbar edildiğinde ya da denetimlerde görüldüğü zaman hemen tutanak tutulur ve ceza kesilir. Biz de bunu Ticaret Bakanlığı olarak çok yoğun bir şekilde yapıyoruz. Otomotiv sektöründe, gayrimenkul, emlak komisyonculuğu, market denetimleri, üretici sektörlerde -çünkü talep yüksekse üretimde başlıyor yükseliş- bu alanlarda denetimlerimiz yoğun olarak gerçekleşiyor. Eğer arada çok aracı varsa orada da çok yükseliş oluyor. Üretim çok talep azsa normalde o ürünün fiyatının düşmesi lazım piyasa bunu gerektirir. Burada da çiftçilerimizin zarar edeceği ve birdaha o ürünleri ekmeyeceği ve bir sonraki yıl tüketicilerin çok büyük sıkıntı çekeceği ortamlarda devletin piyasayı regüle etme üreticiye destek verme gibi görevleri vardır. Tarımsal destekler örneğin Tarım Bakanlığı çok iyi koordine ediyor. Bize gelince de bizim İç Ticaret Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla otomotiv sektörü, emlak sektörü ve stokçuluk ve fahiş fiyatla mücadele alanında denetimlerimiz yapılır. Tüketici Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğümüz çerçevesinde de tüketiciyi aldatıcı uygulamalar, aldatıcı reklamlar, sağlığa zararlı ürünler ve bu gibi uygulamalarda karşı denetimlerimiz vardır.

'18 bin firma denetiminde 602 milyon lira ceza kestik'

Yeni 1500 tane memur alımımızı gerçekleştirdik. Güvenlik soruştumaları tamamlandığı zaman sahada görevlendireceğiz ve denetimlerimizi de daha da arttıracağız. Ayırca bu denetimlerden başka 2023'te yaptığımız denetimlerde oto piyasası, emlak piyasası ve stokçuluk ve fahiş fiyata karşı 18 bin firma denetiminde biz 602 milyon lira ceza kestik. BU firmalar bizim elektronik ortamda bizim radarımızda.

2023'te yaptığımız denetimlerde de yüzbinlerce firma ve ürünlerin denetimi sonucunda 842 milyon lira ceza uygulamamız oldu.

Bakıyorsunuz marketlerde raftaki fiyat ile kasadaki fiyat arasında farklılıklar var. Bunu da fark ettiğimiz anda ürün başına şu anda 2170 TL cezası var.

Geçen yıldan başlayarak daha yılın ilk gününlerindeki denetimlerimizde 103 bin liraya yakın bir ceza kesti arkadaşlarımız. Bu konuda kararlıyız. Biz vatandaşlarımızın, tüketicimizin zarar görmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Otomotivde ciddi bir istikrarsızlık vardı pandemideki çip krizinden sonra. Bugün var mı böyle bir kriz? Yok. İkinci el fiyatlar ve birinci el fiyatlar geçen yılki bu zamanlardan daha ucuz. Emlak yine aynı şekilde. Yüzde 20 civarında emlakta ciddi düşüş var. Kiralarda da düşüş trendi başladı. Ama üzülerek şunu görüyoruz; sosyal medyada manüpilasyon yapmak isteyenler içindeki nefreti kusmak isteyenler bunu bu mecralarda çok kolay yapıyorlar. Bir bakıyoruz bizim fiyatları düşürdüğümüz ürünlerle alakalı görüntülü haber yapıp bu sektörde bu üründe fiyatlar uçucak deyip sürekli bir yalan furyası ile vatandaşlarımızı tahrik etmeye çalışıyorlar.