Dolar değer kaybetmesine karşın son günlerde değer kazanan euro, Almanya'da hükümetin mali anlaşma sağladığına dair umutların etkisiyle pazartesi günü dolar karşısında %0,4 yükselerek 1,0923 dolara ulaştı. Geçen hafta 1,0947 doları test eden euro, ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

TRUMP'A GÜVENENLER YANILDI

Yatırımcılar, Trump'ın ekonomik politikalarının başta doları destekleyeceğini ve diğer para birimlerini zayıflatacağını düşünmüştü. Ancak beklentilerin tersine, bu politikaların etkisiyle dolar ocak ortasından bu yana euro karşısında %6 değer kaybetti.

'DOLAR İÇİN YANLIŞ DEĞERLENDİRME YAPTIK'

Londra merkezli Ballinger Group'un döviz analisti Kyle Chapman, yatırımcıların yanlış bir değerlendirme yaptığını belirterek, "Piyasalar vergi indirimleri ve deregülasyonun büyümeyi destekleyeceğini düşündü. Ancak asıl odak noktası korumacı politikalar oldu ve bu da piyasalarda belirsizlik oluşturdu" dedi.

ABD'DE RESESYON ENDİŞESİ SÜRÜYOR

Trump yönetiminin ticaret politikaları, piyasalarda belirsizliğe neden olurken, Hazine Bakanı Scott Bessent, pazar günü katıldığı bir programda ABD'de finansal kriz ihtimalini düşük gördüğünü ancak resesyon olmayacağına dair garanti veremeyeceğini söyledi.

Adalet Bakanı Tunç'tan "Ateşkesi Yok Sayan İsrail'e Karşı Somut Adım Atılsın" Tepkisi Adalet Bakanı Tunç'tan "Ateşkesi Yok Sayan İsrail'e Karşı Somut Adım Atılsın" Tepkisi

Dolar, pazartesi günü açıklanan şubat ayı perakende satış verilerinin de etkisiyle destek bulamadı. ABD Ticaret Bakanlığı'nın raporuna göre, ocakta revize edilen %1,2'lik düşüşün ardından, şubat ayında perakende satışlar ılımlı bir toparlanma gösterdi.

Bu hafta piyasalarda ABD Merkez Bankası (FED), Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantıları takip edilecek. Ancak tüm büyük merkez bankalarının mevcut ekonomik belirsizlikler nedeniyle faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.

EURO VE YEN İÇİN TAHMİNLER DEĞİŞTİ

Almanya'da hükümetin yeni mali anlaşması euroyu desteklerken, Societe Generale analistleri ABD ekonomisinin kırılganlığı ve Almanya'nın mali teşvik planlarını gerekçe göstererek döviz tahminlerini güncelledi. Banka, yıl sonu için euro/dolar paritesini 1,13, dolar/yen paritesini ise 139 olarak öngörüyor.