Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim yasağı getirilen sosyal medya uygulaması Instagram'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kanunun BTK'ye, erişim sağlayıcılarına ve internet kuruluşlarına görevler yüklediğini belirten Tunç, "Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devleti, herkes kurallara uyacak.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin vatandaşları da kurallara uyacak. Türkiye'de yaşayan yabancılar da bu kanunlara uyacak. Türkiye'de yayın yapan sosyal medya kuruluşları da ülkemizin kanunlarına uyacak. Hiç kimsenin ayrıcalığı yok. İnternette suç işlenmesinin önlenmesi konusunda devlete verilen bir görev varsa, bu görevi devlet kurumlarıyla beraber elbette ki yapmak durumunda.

CİDDİ MESAFE SAĞLANDI

Sosyal medya şirketi de eğer BTK'nin kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınları erişimden çıkarırsa zaten sorun ortadan kalkar" ifadelerinde kullandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise Instagram yetkilileriyle yapılan toplantılarda ciddi bir aşama kaydettiklerini duyurdu. Bakan Uraloğlu, "Çok uzamadan bizim hassasiyetlerimizi dikkate alacaklar. Süreci yakından takip ediyoruz, istediğimiz gerekler yerine getirildiği takdirde erişim engelini kaldıracağız" dedi. Yeni bir toplantıya gerek kalmamasını umduklarını kaydeden Uraloğlu, "İki tane geniş katılımlı toplantı yapıldı ancak dar anlamda da anlık olarak haberleşiyoruz. 'Sizin şu taleplerinizi karşıladık' dediklerinde biz de bu erişimi sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.

YERLİ VE MİLLİ SOSYAL MEDYA İNŞA EDELİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF Heyeti ile Kritik Zirvede Bir Araya Geldi Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF Heyeti ile Kritik Zirvede Bir Araya Geldi

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Instagram kısıtlamasına ilişkin, 'yerli ve milli sosyal medya' vurgusu yaptı. Altun, "Yerli ve milli medya kuruluşlarımız nasıl bu süreçte ortaya çıkmışsa, nasıl markalar üretilmişse benzerinin de dijital alanda, dijital medya alanında üretilmesi gerekiyor.

Konvansiyonel medya şirketlerinin sahiplerine seslenmek istiyorum, 'Gelin, yeni medyaya, dijital medyaya çok daha fazla yatırım yapın.' Sadece içerik üretiminden bahsetmiyorum. Yerli-milli sosyal medya platformlarının inşasından bahsediyorum" diye konuştu. Mevcut sosyal medya platformlarının küresel alanda adaletsizliği derinleştirdiğini kaydeden Altun, "Buna karşı bizim yerli ve milli sosyal medya platformlarını üretmemiz gerekiyor. Türk şirketlerinin dünyadaki başarısı ortada. Yeter ki biz buna inanalım, kendimize güvenelim" ifadelerini kullandı.

SANSÜRCÜ META GERİ ADIM ATTI

Bünyesinde Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını bulunduran teknoloji şirketi Meta, Malezya Başbakanı Enver İbrahim'in Hamas lideri İsmail Haniye suikastı ile ilgili paylaşımlarını kaldırdığı için özür diledi.

Türkiye'nin Instagram'a gösterdiği tepkinin bir benzerini de Malezya Başbakanı İbrahim vermişti. Haniye paylaşımlarını kaldıran Meta'yı sert dille eleştiren İbrahim, sosyal ağ şirketlerini korkaklıkla suçlamıştı. Meta'dan yapılan açıklamada, "Başbakan'ın Facebook ve Instagram sayfalarındaki içeriğin kaldırıldığı operasyonel bir hata nedeniyle özür dileriz" diyerek paylaşımları geri yüklediğini duyurdu.

Editör: UHA HABER MERKEZİ