GÜNDEM

Uzmanı kırılmamış fayları işaret etti: En riskli şehirler Ege'de!

Abone Ol

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, milattan önce 222 yılına kadar geçmiş depremleri de gösteren, yer hareketlerini uydu verileri ve uzay teknolojileri kullanarak geliştirdikleri yazılım ile incelemeye başladı.

Prof. Dr. Kutoğlu, "Ege'de özellikle geçmiş depremleri ve fayların hareket hızlarını incelediğimizde orada da yüksek derecede enerji biriktirmiş, sıcak nokta olarak adlandırabileceğimiz fay hatlarımız söz konusu. Özellikle İzmir bölgesinde 3 fayımız olduğunu görüyoruz. Manisa bölgesinde, İzmir'in kuzeyinde Bergama bölgesinde 2 fayımız, Aydın'dan geçen 1 fayımız ve Denizli'deki 1 fayımızın gerçekten gerinim değerleri olarak yüksek görüyoruz. Yaptığımız değerlendirmeler, bu fayların Türkiye'de gerilimi en yüksek faylar içinde olduğunu gösteriyor. 7'ye varan depremler üretebileceğini söylemek mümkün. Bana sorarsanız en yakın tehlike, en yüksek risk bu bölgede gözüküyor. Dolayısıyla diğer fayları konuşurken İzmir ve yakın çevresindeki illerdeki bu tehditleri göz ardı etmemek lazım" ifadelerini kullandı.

'KIRILMAMIŞ FAYLAR VAR'

6 Şubat depremlerinin ardından bölgede kırılmamış faylar olduğunu belirten Kutoğlu, "Malatya, Erzincan ile Erzurum faylarına enerji transferi oldu" dedi. Hakan Kutoğlu, Bingöl Yedisu ve Marmara'da Pamukova fayında enerji birikiminin yüksek olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, İzmir ve çevresindeki fay hatlarının yüksek derecede enerji biriktirdiğini belirtti.