DÜNYA

AB, Çin'in elektrikli otomobillerine ek vergi getirilmesine karar verdi!

Elektrikli otomobil piyasasında fiyatları etkileyecek gelişmeler yaşanıyor. Son zamanlarda Çinli otomobil devleri elektrikli otomobil piyasasında çeşitli projeleriyle birçok ülkenin kapısını çaldı. AB ülkeleri Çin üretimi elektrikli araçlara yüzde 45’e varan oranda vergi getirilmesine ilişkin harekete geçti.

Abone Ol

Elektrikli otomobil piyasasını hareketlendirecek gelişmeler yaşanıyor. Çin otomobil markaları elektrikli araç piyasasında çeşitli anlaşmalara imza atıyor. Avrupa Birliği ülkeleri, Çin üretimi elektrikli araçlara yüzde 45’e varan oranda gümrük vergisi uygulanmasını kabul etti. Bu tartışmalı kararın elektrikli otomobil fiyatlarını doğrudan etkileyeceği düşünülüyor.

AB’Yİ BÖLEN TARTIŞMA

Avrupa Birliğini bölen tartışmalı oylamada 10 ülke lehte oy kullanırken, 5 ülke aleyhte, 12 üye ülke de çekimser oy kullandı. Oylamada Avrupa Birliğinin nüfusu en büyük ülkesi Almanya, ilave gümrük vergisi uygulamasına karşı çıkan ülkeler arasında yer alırken; Fransa, İtalya ve Polonya lehte oy kullandı. Bayrak taşıyıcı araç üreticisi Volvo’nun mülkiyetinin Çinli bir firmaya ait olduğu bilinen İsveç ise oylamada çekimser kalan ülkeler arasında yer aldı.

Çin ile yakın ilişkileri olan Macaristan’ın Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, daha önce yaptığı açıklamada ülkesinin teklifi reddedeceğini duyurmuştu.

İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ İÇİN 5 YIL ÖNGÖRÜLÜYOR

Kararın ardından Avrupa Komisyonunun Çin üretimi araçlara ilave vergiler uygulamaya geçmesi ve uygulamanın 5 yıl devam etmesi bekleniyor. Avrupa Komisyonunun oylaması, BYD, Geely ve SAIC gibi Çinli otomobil üreticilerine AB’nin standart yüzde 10’luk otomobil vergisine ilave olarak yüzde 35,3 oranında gümrük vergisi uygulayabileceği anlamına geliyor.

HAZİRAN AYINDA DUYURULMUŞTU

Avrupa Birliği, ilk olarak Haziran ayında Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüksek gümrük vergileri getirileceğini duyurmuştu. Bu kararın gerekçesi olarak, Çin’in kendi elektrikli araç sanayisine adil olmayan teşvikler sunması ve bu durumun Avrupa’daki elektrikli araç üreticilerine ekonomik zarar tehdidi oluşturması gösterilmişti.
Çin yönetimi ise bu iddiayı reddederek Avrupa’nın Çin menşeli elektrikli araçlara ilave vergi uygulaması halinde Avrupa üretimi süt ürünleri, alkollü içkiler ve araçlara vergi uygulayarak cevap verme tehdidinde bulunmuştu.

Daha önce 25 Eylül’de yapılması planlanan oylama, Çinli ve Avrupalı yetkililerin bir çözüm üzerinde müzakereler gerçekleştirebilmeleri için ertelenmişti.