Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncelledi. Bakanlık, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinde yayınladığı listelere 20 firmayı daha ekledi. Açıklanan son listeyle birlikte taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürün sayısı 781'e sağlığı tehlikeye düşüren ürün sayısı 168'e yükseldi.
2 Ekim’den itibaren yayınlamaya devam edilen listedeki ürünlerden alınan numuneler laboratuvar ortamında titizlikle inceleyerek satılan ürünlerin şartlara uygun olup olmadığını denetleniyor ve uygunsuz olanlar ifşa ediliyor. Bakanlık son olarak, 2 Aralık'ta sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar listesiyle taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesine 20 ürün daha ekledi. İşte o ürünlerinde hile yapan o firmalar:
Yayınlanan taklit ve tağşiş listesinde 10 firma yer aldı. İzmir’de hizmet veren 3 firma yer aldı. Selçuk ve Bayındır ilçelerinde hizmet veren bu firmaların zeytinyağlarında tohum yağlarının karıştırıldığı tespit edildi. Mozzarella tam yağlı manda taze peynirde inek sütü, tereyağında yağ oranı ve süt harici yağ görüldü. İstanbul Bakırköy’de hizmet veren kebap dürüm evindeki kebap çiğ harcında kanatlı et tespit edilirken, Sultangazi’deki Sarıyer Börekçisi’ninin kıymalı börek harcında da sakatat(taşlık) görüldü.
Kayseri’deki dana küvez sucukta sakatat (Baş eti), Aydın ve Kocaeli’deki zeytin yağlarından alınan örneklerde tohum yağlarının karıştırıldığı görüldü.
Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar listesinde ise İstanbul Fatih’te bir firmanın aromalı gazlı içeceği, ginseng macun, ginsengli fındıklı cezerye ve çikolatasında ilaç etken maddesi tespit edildi. Ayrıca Aydın’daki bir firmanın bitkisel karışım yağında ve İstanbul’daki Arifoğlu markasının sumağında gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edildi.
Bakanlığın listede ayrıca Antalya’dan 3 Adıyaman’dan da 1 firma yer aldı. Antalya’daki bir baharat firmasının pul biber ve tatlı toz biberinde gıdada kullanımına izin verilmeyen boya görüldü. Yine Antalya’daki bir firmanın sumağı ile Adıyaman’daki bir firmanın sumağında da sumağında gıdada kullanımına izin verilmeyen boya görüldü.