Kullanıcı hataları, sıvı teması gibi dış etkenler, hatalı şarj etme, ihmal edilen filtre ve cihaz temizliği ile düşme ve çarpma gibi nedenler teknolojik ürünlerin kullanım ömrünü azaltan faktörlerin başında geliyor. İşte günlük hayatın bir parçası haline gelen elektronik aletlerin daha uzun ömürlü ve faydalı kullanımı için dikkat edilmesi gereken 8 altın kural;
Aşırı sıcaktan uzak tutun
Teknolojik aletlerin içerisinde farklı parçaları bir arada tutan yapıştırıcılar bulunmaktadır. Bu yapıştırıcılar belli bir sıcaklığa kadar dayanıklıdır. Ancak sürekli ısınma ve yüksek sıcaklığa maruz kalma durumunda bu yapıştırıcılar erimeye başlar. Bu nedenler dolayısıyla, fazla ısının elektronik aletlerin en büyük düşmanı olduğu unutulmamalı ve elektronik aletler güneş ısısı da dahil olmak üzere hiçbir şekilde sıcağa maruz bırakılmamalıdır. Fazla ısı olduğu gibi, fazla soğuk da elektronik aletleri için zararlıdır. Özellikle yaz aylarında dışarıda, güneş altında telefonunuzu çok kullanmamaya dikkat edin ve mümkünse çantada ya da gölge bir yerde bırakın.
Havalandırma deliklerini temiz tutun
Bütün elektronik cihazların içerisinde çok hassas devreler bulunur. Ayrıca elektronik aletlerin büyük çoğunluğunda hava alması için havalandırma delikleri mevcuttur. Ortamın kirli ya da tozlu olması bu havalandırma deliklerinin içerisine toz ve kirin dolmasına neden olur. Tozlar biriktikçe elektronik devrelere zarar verir ve önce aletlerin yavaşlamasına daha sonrasında ise bozulmasına neden olur.
Periyodik temizliği varsa ihmal etmeyin
Ortamdaki katı ve sıvı maddeleri kolayca temizlemeye yardımcı olan elektrikli süpürgelerinin performansı ve kullanım ömrü üzerinde periyodik temizliğin etkisi oldukça fazladır. Bakımı düzenli olarak gerçekleştirilmeyen cihazlarda kısa sürede performans kaybı gözlenmektedir.
Pil ömrünü uzatın
Cep telefonları ve bilgisayarlar ise günlük hayatın vazgeçilmezi olan diğer elektronik aletler durumunda. Bu aletlerde yaşanan ani ısı değişimlerinin tamamı piller için zararlıdır ve ömrü kısaltmaktadır. Özellikle sıcak havaya maruz kalmak, telefon şarjının anında bitmesine sebep olur. Kalitesiz kaplar da telefonun çok çabuk ısınmasını sağlar. Bu tip durumlarda mutlaka yeni bir telefon kabı alınması önerilmektedir. Dizüstü bilgisayarlar özelinde ise en önemli sorun pilin ömrüdür. Pil ömrünü uzatmak için; dizüstü bilgisayarı her zaman fişte tutmamak, ekran parlaklığını en aza indirmek, gereksiz programları kapatmak, kullanılmadığında Wi-Fi’yi kapatmak ve ekran parlaklığını ayarlamak gibi adımlar önemlidir.
Kireçli sudan uzak durun
Leziz kahvelerin hazırlığını hızlandıran kahve makineleri, günümüzde her evde ve işyerinde bulunuyor. Fazla kireçli su kullanımı kahve makinelerin ömrünü kısaltan etkenlerin başında gelmektedir. Makinenin performansını etkileyen kireçle baş etmek için, filtrelenmiş su veya içme suyu kullanımı cihazın ömrünün uzamasına yardımcı olmaktadır.
Havalandırma boşluğu bırakın
Bir evin en önemli ihtiyaçlarından biri olan buzdolabınızın yerleştirildiği alan oldukça önemlidir. Buzdolabı ile duvarlar arasında minimum 5 santimetrelik havalandırma boşluğu bırakılmalıdır. Ayrıca buzdolabı duvarlardan olduğu kadar kalorifer ya da fırın gibi ısı kaynaklarından uzağa, doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirilmelidir.
Cihazlarınızı kullanmayacaksanız kapatın
Bu en yaygın hatalardan birisi. Özellikle telefonlar sürekli açık halde, siz kapattığınızı düşünseniz de. Güç tuşuna basarak ya da üstten telefonunuzu tamamen kapatın ve mümkünse öyle şarja takın. Ayrıca şarjı yüksekken şarja takılmaması da öneriliyor. Geceleri yanınızda duracaksa ve açık durmak zorundaysa uçak moduna almayı deneyeyin, eğer bir arama bekliyorsanız da güç tasarrufu modunu açıp internet, konum gibi açık kalabilecek diğer şeyleri kapatın. Hem şarjınız daha yavaş biter hem de telefonun kullanım ömrü kısalmaz.