İsrail Dış İstihbarat Servisi'ne (Mossad) casusluk yaptıkları iddiasıyla yargılanan 57 sanıklı davada karar çıktı. Mahkeme, 2 sanığı "yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini" suçundan 8'er yıl 4’er ay hapis, 35 sanığı ise 6’şar yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırdı. 19 sanık ise beraat etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede; İsrail istihbarat servisinin internet tabanlı mobil uygulamalar aracılığıyla uzaktan bir çevrim içi operasyon ekibi oluşturduğu aktarıldı. Bu ekip üzerinden uzaktan kaynak sağlama, canlı kurye ile para transferi yapma ve sahadaki hedeflere yönelik taktiksel operasyonlar gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirildi.

İddianamede ek olarak; ilk temasın Telegram ve WhatsApp uygulamaları, sosyal medya hesapları ve e-posta üzerinden sağlandığı, irtibatın operasyonel Telegram ve WhatsApp hesaplarıyla devam ettirildiği, kesinlikle görüntülü ya da sesli görüşme yapılmadığı belirtildi.

Yapılan işler karşılığında ödemelerin ise uluslararası para transfer şirketleri, kripto para, havale ofisleri ve canlı kuryeler aracılığıyla gerçekleştirildiği kaydediliyor.

Lübnanlı Yetkililerden Şok Açıklama! Çağrı Cihazı ve Telsizlerin Patlama Nedeni Belirlendi! Lübnanlı Yetkililerden Şok Açıklama! Çağrı Cihazı ve Telsizlerin Patlama Nedeni Belirlendi!

Ayrıca, profesyonel olarak yapılması istenen işlerde dedektiflerden yararlanıldığı, taktiksel görevlerde ise şüphe çekmeyen kişilerin kullanıldığı belirtiliyor. Bu kişilere, WhatsApp grupları kurma ve yönetme, web sitesi oluşturma, araştırma yapma, para transferi, dokümantasyon, takip, darp, soygun, operasyonel hat temini ve Suriye ile Lübnan'da araştırma yapma gibi görevlerin verildiği anlatılıyor.

Dedektiflere, biyografik bilgi toplama, keşif yapma, fotoğraf ve video dokümantasyonu, canlı takip, takip cihazı yerleştirme, canlı kurye bulma ve siber faaliyetler gibi görevlerin verildiği vurgulanıyor. Ayrıca, dedektiflerin devletin kritik kurumlarında görev yapan kişilerden ve sistem açıklarından faydalanarak gizli bilgilere eriştiklerinin tespit edildiği ifade ediliyor. 57 sanık hakkında, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçundan 15 ila 20 yıl hapis cezası istenmişti.

Editör: Rüşeydanur UHA