Suriye'de 1963'de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık iktidarı, 2011'de özgürlük talebiyle başlayan halk hareketlerinin şiddetle bastırılmak istenmesiyle patlak veren iç savaşta, başkent Şam'ın rejimin kontrolünden çıkmasıyla çöktü.
BAYRAĞIN ANLAMI NE?
2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşı’ndan bu yana ülkede en az iki farklı bayrak kullanılıyordu.
Esad rejimi, 1958’de Birleşik Arap Cumhuriyeti döneminden miras kalan kırmızı-beyaz-siyah üç renkli bayrağı kullanırken, muhalifler bağımsızlık dönemine ait yeşil-beyaz-siyah üç renkli ve üç yıldızlı bayrağı tercih ediyordu.
ESAD DÖNEMİ BAYRAĞI!
Beşar Esad liderliğindeki hükümetin kullandığı bayrak, 1958’de Suriye’nin Mısır’la oluşturduğu Birleşik Arap Cumhuriyeti’nin simgesi olarak kabul edilmiş, 1980 yılında tekrar resmi bayrak olarak seçilmişti. Kırmızı, beyaz ve siyah renklerin yanı sıra beyaz zemin üzerinde yer alan iki yeşil yıldız, Suriye’nin Arap birliğine olan bağlılığını temsil ediyordu.
MUHALİFLERİN BAYRAĞI!
Yeşil, beyaz, siyah ve kırmızı bayrak Suriye Arap Cumhuriyeti'nin ilk bayrağıdır ve en kısa kullanımı ile 1961'den 1963'e kadardır. Aynı zamanda devam eden Suriye İç Savaşı sırasında Suriye Muhalefeti'nin bayrağıdır.
Muhalifler tarafından kullanılan ''Bağımsızlık bayrağı'' olarak bilinen yeşil-beyaz-siyah bayrakta üç renk var.
2011 yılındaki halk protestolarıyla birlikte muhaliflerin simgesi haline gelen bu bayrak, Esad rejimine karşı verilen mücadelenin sembolü olarak biliniyor.